Pages

Sunday, September 30, 2012

NOTA MAKAN ANGIN KE QURAY, COLORADO - 2011

Ogos 24, 2011


Dua bag pakaian termasuklah pakaian tebal, bag telekong dan sejadah, bag bedak-bedak, beberapa botol air minum, beberapa pasang kasut, camera dan lampu picit semua sudah siap disusun dalam kereta.  Padam semua lampu, cek keliling rumah kemudian kunci rumah.  Baca selawat tiga kali barulah kami bertolak dari rumah awal-awal pagi lagi setelah menunaikan solat subuh.  Kami hendak berjalan jauh lagi untuk melihat-lihat tempat yang belum kami pergi .... yerrr makan anginlah...

Tempat pertama kami singgah dalam perjalanan ialah Peco, Texas.  Kami melawat museum yang menyimpan barang-barang kazanah  sejarah lama Peco.  Cuaca di sini masih panas lagi walaupun sudah akhir bulan Ogos.  Lama juga kami di museum ini leka melihat barang-barang lama yang masih baik keadaan.


Museum Peco, Texas



Batu giling dan bakul lama orang Red Indian menarik hati; 
ada persamaan dengan alat batu giling orang Melayu.

Pengembaraan diteruskan menghala ke New Mexico.  Negeri Texas ialah negeri yang terbesar di Amerika.  Untuk keluar dari Texas ke negeri lain berjiran dengannya mengambil masa berjam-jam malah hampir satu hari lamanya barulah sampai di sempadan negeri.  Waktu senja kala barulah kami sampai di Roswell, New Mexico dan bermalam sahajalah di situ.

Ogos 25, 2011  

Cuaca di Roswell, New Mexico dalam bulan Ogos biasa panas kering walaupun awal pagi.  Hari itu pagi-pagi lagi selepas Subuh kami sudah bersedia untuk meneruskan perjalanan kami ke Quray (Uu-ray), Colorado.  Kami sangat selesa bermalam di hotel itu. Roswell menjadi pusat persinggahan kami setiap kali kami hendak meneruskan perjalanan kami di sebelah barat Amerika dan akan bermalam di hotel yang sama.  Perjalanan kami bertambah jauh ke utara dan cuaca semakin menurun hingga ke 70 degree F.  Terasa kedinginannya menyalut muka dan badan bila kami berhenti rehat sebentar meluruskan kaki yang penat duduk sahaja dalam kereta di tempat rehat kemudian meneruskan perjalanan seterusnya semula.

Kami hanya berhenti untuk mengisi minyak kereta bila perlu.  Di satu tempat bernama Cuba, kedudukan tempat ini mempunyai dataran ketinggian kira-kira 70,000 kaki tinggi dari aras laut.  Tidak berapa jauh dari Cuba, satu papan tanda menunjukkan "Continental Divide".  Pak Long tanya tahukah apa itu Continental Divide?  Mak Long geleng kepala.  Masa zaman sekolah dulu pun Cik Gu tidak pernah pun sebut atau ajar apa benda alanya itu Continental Divide.  Pak Long menerangkan iaitu sungai yang mengalir dua hala, timur dan barat disebabkan banjaran dataran yang tinggi membuat aliran air berbahagi.  Hari itu Mak Long dapat pengetahuan baharu dalam ilmu alam sain.  

Aztec Ruins (Runtuhan Aztec), New Mexico -------    Setelah beberapa jam kami sampai hampir di penghujung sempadan antara New Mexico dan Colorado.  Kami terpandang papan tanda yang menunjukkan arah ke Aztec Ruins. Pak Long tanya kalau Mak Long hendak singgah dan melihat tempat itu.  Lantas Mak Long beritahu dia yang kami berdua pernah mengunjungi Aztec Ruins beberapa tahun (2001??) lalu ketika kami tinggal di Demming, New Mexico.  Laaa Pak Long tidak ingat pulak dan berkeras mengatakan belum pernah lagi ke situ.  Oklah....jom kita pergi tengok betul atau tidak cakap Mak Long.  Kami menyusur arah Aztec Ruins hingga ke bahagian hadapan tempat itu.  Kan sudah Mak Long cakap..sudah pernah datang dah tempat ini ...tidak percaya cakap orang!!!!  Kami pernah sampai di situlah!  Jadi pusing baliklah.  Akhir-akhir sekali berhenti minum "root beer" di A&W.  Istimewanya bangunan restauran ini adalah satu dari restauran makanan Amerika yang mula-mula sekali dibuka di Amerika.  


Restauran A&W lama

Dalam Restauran A&W

Kaedah memesan makanan dan minuman juga masih seperti dulu.  Tidak ada pelayan datang mengambil pesanan.  Duduk sahaja di mana-mana ada meja dan kerusi kosong.  Untuk memesan gunakan talipon yang tersangkut di dinding tepi meja itu.  Root beer adalah minuman asli jenama keluaran mereka sendiri.  Rasanya sungguh sedap dan menyegarkan dan dihidang dalam gelas tinggi tanpa air batu.

Di Malaysia dahulu dalam tahun enam puluhan ada sebuah restauran A&W di Petaling Jaya dan Mak Long pernah berkunjung di restauran itu.  

Jam 3.15 petang kami sampai di sempadan New Mexico dan Colorado.  Tidak jauh pun dari restauran A&W.  Cuaca di sini sejuk, mujur kami sudah bersedia dengan baju panas.  Kami berhenti di Molas Park menikmati keindahan alam dan cuaca yang sejuk kira 57 degree.  Sibuklah Mak Long ambil gambar bagikan hendak rak hingga kehabisan bateri!


Molas Park

Bunga menghampari Molas Park seperti musim bunga 

Bandar seterus yang kami lalui ialah bandar Silverton tempat pelancungan di musim sejuk yang tersohor dengan sukan bermain gelongsor atau ski dalam bahasa inggerisnya.  Suhu di sini semakin sejuk hampir 50-53 degree.  Di puncak gunung banjaran "the Rocky Mountain" diliputi salji memutih.  


Banjaran The Rocky Mountains


Akhirnya kami sampai ke Quray setelah melalui jalan yang bengkang bengkok dan bergurun dalam di sepanjang jalan.  Permandangan di sini memang cantik sejuk lagi menyegarkan.


Jalan bahaya bengkang-bengkok

Chipmonk


Quray

Quray ialah sebuah bandar kecil dan bersejarah terletak di lembah sungai di tengah=tengah pergunungan The Rocky.  Bandar ini telah digelarkan sebagai "Switzerland of America" kerana kedudukannya yang subur, indah dan strategik sekali sebagai tempat percutian dan pelancungan.  Di kiri dan kanan jalan utama adalah bangunan-bangunan lama yang dijaga.  


Bandar Quray 

Sebelum kedatangan pelomong-pelombong emas dan galian lain, bandar ini didiami oleh kaum "Tabeguarch Indian" satu dari puak Red Indian.  Dalam tahun 1871 Chief Quray dipaksa oleh pihak kerajaan agar menyerahkan tanah mereka kepada kerajaan Amerka supaya orang kerajaan dapat melombong di kawasan itu.  Chief terpaksa dengan berat hati menandatangi perjanjian menyerah kuasa tanah mereka kepada kerajaan.  Beliaulah juga menjadi sebagai alat pengaman di antara kaum Ute Indian dengan pendatang-pendatang baru yang bagi Mak Long macam perangai lanon merompak terang-terangan.  Bandar ini dinamakan sempena nama Chief Quray.  Di sini juga sebuah filem "The True Grit" telah difilemkan.  Mak Long sudah nonton cerita ini.


Red Indian Chief Quray

 Bandar Quray



Bandar Quray

Air Terjun Quray

Setelah mendaftar di hotel Comfort Inn, kami berjalan kaki sahaja mengelilingi bandar kecil itu.  Cuaca memang sejuk seperti musim sejuk.  Walaupun bandarnya kecil, ia lengkap dengan sebuah sekolah, kelinik, gereja, pejabat pos dan pasar kecil.  Rumah-rumah lama juga cantik dan masih terjaga indah. Di jalan utama keseluruhan bangunan telah dijadikan kedai membeli-belah untuk pelancung, bank, hotel dan restauran.  Kami juga berkesempatan mendaki pergunungan bahagian bawah kaki Air Terjun Quray.  Penat dan berpeluh jugalah kami yang sudah masing-masing agak montok hihihi.. 





Tuesday, September 25, 2012

NOTA CUTI 2011 - SCHOOL UNION (4)

Apa khabar semua yang singah di sini.  Semuga semua ceria dan beroleh sihat dan sejahtera serta hidup bahagia selalu hendaknya.  Juga janganlah lupa mengucap kesyukuran kepada Allah SWT setiap hari yang mengurniakan kita kehidupan yang sihat dan rezeki yang lebih lagi halal. 

Percutian tahun 2011 kami hampir penghujungnya sudah.  Mak Long sudah rindu hendak balik ke rumah apa halnya pula di sana.  Bukanya tidak suka bercuti berjalan makan angin jauh-jauh tetapi hati kita yang sudah lewat ke petang macam Mak Long ini kalau lama-lama berjalan jauh dari rumah rasanya rindu dan mahukan keselesaan di rumah.  Memang anih sekali!  Dulu-dulu masa muda-muda dahulu pantang disebut tentang berjalan atau makan angin.  Bukanlah Mak Long masa muda-muda dulu selalu makan angin.....tidak!!  Jarang ada peluang untuk membawa keluarga makan angin atau bercuti dan bersantai di tempat indah.  Manalah ada wang untuk itu semua....hidup kami sekeluarga ketika itu pun susah bukan senang.  Kami berkerja keras mencari rezeki lebih membesarkan dan mendidik anak-anak kesayangan.  Namun Mak Long tidak menyesali hidup dalam keadaan seperti dahulu yang semuanya dalam serba kekurangan.  Dengan pengajaran dan pengelaman keadaan hidup susah dan bermasaalah itulah mengajar Mak Long hidup lebih bersyukur kepada Illahi kerana sesungguhnya IA menguji keimanan, kesabaran, ketabahan dan pengorbanan hidup Mak Long.

Ahhhh!  .... sudah melencung tajuk!  

Kami meninggalkan hotel dan terukkan perjalanan ke Paducah, Kentucky.  Paducah ialah sebuah bandar yang menempatkan "The National Quilt Museum" yang tersohor dalam mempamirkan kerja tangan quilt yang cantik, bermutu tinggi dari zaman dahulu dan sekarang.  Pamiran tahunan diadakan di sini setiap tahun dengan ramai pengunjong-pengunjong yang berminat dalam quilt datang di situ.  Paducah juga adalah salah satu daripada bandar bersejarah lama dalam sejarah Amerika. Bandarnya ini dipanggil juga dengan nama "the Four-Rivers Area" kerana letaknya berhampiran dengan sungai-sungai Ohio, sungai Tennenssee, sungai Cumberland dan sungai Mississippi.  


Jambatan di Sungai Mississippi

Sampai sahaja di bandaraya itu kami terus mencari hotel untuk menginap beberapa hari.  Kami ke sini kerana menghadiri jemputan "class union 2011" Pak Long di suatu restauran di situ.  Ketika kami sampai hari sudah petang dan Pak Long sudah ada temujanji dengan Gary dan isterinya Linda sahabat lama zaman persekolahan di rumah mereka.  Sampai lewat malam kami di rumah mereka berborak entah apa!  Gary berminat mengumpul dan mebaik pulih kereta-kereta lama.  


Ini salah satu dari kereta Gary tahun 1948 
yang sudah dibaik-pulih


Esoknya pagi-pagi lagi sudah sarapan. Mak Long mesti pekena kopi dulu baharu ada tenaga hendak berjalan ke mana-mana. Pak Long berhasrat pulang dan  melihat kampung Wickliff tempat dia dibesarkan.  Wickliff adalah sebuah kampung kecil sahaja, cantik menghijau dan tanah subur.  Penduduknya berhuma menanam jagong, kacang soya dan sayuran.  Di situ Pak Long singgah beberapa rumah kawan-kawan baik lamanya yang tidak pernah keluar dari Kentucky sejak selepas zaman persekolahan.  Pak Long nampaknya sangat gembira dapat bertemu semula dengan mereka.  Banyak kenangan lama manis dan pahit yang menjadi ingatan dalam sejarah hidupnya.  



Wickliff

Rumah putih tempat Pak Long dibesarkan
Sekarang kosong tiada penghuni

Selain dari melawat kawan-kawan sekolah, Pak Long bawa Mak Long ke Cairo, Illinois sebuah bandar lama di sempadan Kentucky dan Illinois.  Orang tempatan menyebut "Kay-row". Di suatu ketika Cairo adalah sebuah bandar yang maju.  Dalam zaman gemilingnya Cairo mempunyai pusat perniagaan serta menjadi pusat industri perkapalan di muara sungai Ohio dan Mississippi.  Kemunduran berlaku selepas perbalahan di antara orang-orang kulit putih dan kulit hitam dengan terjadi satu pembunuhan ke atas seorang penjahat orang kulit hitam. Menurut Pak Long selepas kejadian itu orang kulit putih tidak berminat lagi tinggal di Cairo and apabila orang kulit hitam mula datang dan tinggal di bandar itu, mereka sering membuat kekacauan dan tidak menjaga kawasan kediaman mereka hingga tidak terurus dan  ini juga menyebabkan orang kulit putih meninggalkan tempat itu.  Kini, bandar Cairo sunyi dan banyak bangunan lama rosak yang dikosongkan dan ditinggalkan begitu sahaja.  Maka jadilah Cairo sebagai sebuah bandar yang runtuh.



Pihak tertentu cuba baik-pulih bangunan-bangunan lama sebagai penarik pelancungan datang ke situ


Cairo

Kemudian kami singgah di pusat membuat dan menjual barangan untuk quilt ..Quilt In A Day milik Miss Elenor Burns seorang pembuat, guru dan ahli perniagaan quilt yang gigih.  Banyak kain kapas yang cantik-cantik dijual di sini dan harganya pula sangat berpatutan berbanding di Texas.  Pak Long faham Mak Long suka menjahit dan membuat quilt, itulah sebab dia singgah di situ sebelum sempat Mak Long cakap.  Mak Long banyak buat quilt untuk mengisi masa lapang dan banyak juga yang sudaah dihadiahkan kepada keluarga dan sahabat tersayang.  


Dalam kedai quilt  Quilt In A Day


Quilt untuk dijual

Sebelah malamnya kami pergilah ke jamuan "Class Union 2011". Ramai juga yang hadir.  Seronok betul Pak Long dapat berjumpa kawan-kawan lama.  Rioh rendah bunyi di restauran itu.  Restauran makanan laut.  Ada juga yang Pak Long tidak ingat dan kenal jadi si Gary membantu dan perkenalkan.  Kebanyakan mereka tidak pernah pun keluar dari Kentucky melainkan menetap di situ.  Duduk situ, kawin pun dengan orang situ, berkeluarga dan beranak penak pun di situ.  Kiranya Pak Long satu-satu anak kampung Wickliff yang ulung-ulung kali meninggalkan Wickliff mencari rezeki ke negeri lain dan pernah berkerja di luar negara pula.  Kami berdua menjadi tumpuan khas mereka ingin tahu lebih lanjut lagi tentang kami yang selalu hidup di rantau.

Kami mulakan perjalanan pulang ke Texas pada esok harinya yang mengambil masa selama dua hari.  Orang putih kata "home sweet home".









NOTA CUTI 2011 - NASCAR RACING, KENTUCKY (3)

Assalamualaikum wahai pembaca sekelian.  Bertemu lagi di halaman blog Mak Long.  Diharap semua yang membaca ini sentiasa dirahmati Allah SWT yang maha esa.

Lawatan kami ke tempat perusahaan menternak kuda untuk perlumbaan di Lexington, Kentucky sungguh meletihkan Mak Long tetapi menyeronokkan.  Terhibur rasa hati ini melihat kuda perlumbaan.  Kami bermalam dua malam lagi di hotel yang sama.  Sebenarnya Pak Long sudah ada rancangan baru untuk hari esok....pergi menonton lumba kereta NASCAR.  Hmmmm tidak mahu pergilah!  Pak sudah beli tiket untuk dua orang sudah!  Pak Long kalau apa-apa sahaja bersangkut paut dengan racing NASCAR ke,  Fomular 1 ke dia memang berminar sangat.  Kebiasaan kalau di rumah pada tiap-tiap hari minggu ada perlumbaan kereta NASCAR di TV juga selalu ada perlumbaan kereta Formula 1.  Sanggup tidak makan kerana hendak tengok TV dan sanggup bangun pukul tiga pagi hanya pasal F1 punya hal.  Janganlah diganggu dia atau TV.  Jangan cari nahas!!



Bangunan Speedway, Kentucky

Jadi pagi esoknya kami hanya berihat sahaja, tengah hari nanti kami akan pergi ke Kentucky Speedway di mana perlumbaan itu diadakan.  Pak Long berpendapat lebih baik pergi awal untuk mengelakan sesak lalu lintas yang semua hendak ke Speedway hari itu.  Speedway ini baharu sahaja siap dibena.  Beratusan peminat lumba akereta sudah sedia berada di sana, ada yang tidur bermalam dan bercamping di kawasan berhampiran speedway, trailer, mobile home semua ada. Di bahagian luar bangunan dan speedway diadakan pertunjukan kereta-kereta lumpa seperti kereta No. 88 kepunyaan pelumba tersohor Dale Earnhart Jr, dan banyak lagi.  Banyak barang-barang jualan seperti barang pakaian (jaket, baju T, dan lain-lain).  Tidak berminat pulak hendak membeli.  Terukkan Mak Long!  Mak Long tidak suka membasir tidak tentu pasal.




Di dalam dalam speedway sudah beribu-ribu orang mengambil tempat duduk masing-masing sabar menunggu perlumbaan dimulakan.  Kami dapat tempat yang sangat jelas sekali.  



Ramai macam ulat tahi!


Perlumbaan dimulakan dengan kata-kata aluan dari seseorang terhormat.  Kemudian lagu kebangsaan Amerika dinyanyikan barulah perlumbaan dimulakan.  Adoi!!! pekak telinga mak oiii... Entah apa yang seronoknya dengan enjin kuat-kuat dan beberapa perlanggaran sesama sendiri pun banyak juga berlaku.  Hai mana seronoknya Mak Long tidak faham.  Yelah kalau ada minat tu memanglah ia suatu hiburan yang menyeronokan.



Di selekoh itu banyak ragut nahas bahaya



Bahagian tengah-tengah speedway adalah garage pelumba-pelumba
dengan juru mekenik mereka sendiri

Semasa perlumbaan beberapa nahas berlaku.  Habis remok kereta pun ada tetapi mujurlah tidak ada yang maut.

Kami meninggalkan kawasan speedway secepat yang kami boleh setelah perlumbaan tammat untuk mengelakkan kesesakan lalu lintas yang beribu-ribu banyaknya itu.  Kami selamat sampai di hotel tanpa masaalah trafik.  Kami dapat tahu dari berita yang disiarkan melalui TV kesesakan lala lintas teruk hingga polis trafik bermasaalah mengawal dan mengambil masa yang terlalu lama untuk menyuraikan kesesakan itu.


NOTA:

Kesimpulannya kalau hendak pergi ke tempat awam yang sesak pergilah awal dan tinggalkan tempat itu awal juga agar tidak terperangkap dalam kesesakan.





Monday, September 24, 2012

NOTA CUTI 2011 - KENTUCKY (2)


Assalamualaikum semua yang membaca yang dikasihi di muka surat blog ini.  Semuga semua sihat, sejahtera serta ceria hendaknya.  

Selepas berposing-posing bergambar dan mengucapkan selamat tinggal kepada Betty Lou dan keluarganya kami teruskan perjalanan kami ke Kentucky.  Kami melalui arah utara ke selatan Indiana dan masuk sedikit negeri itu.  Sehari suntuk dalam perjalanan sahaja, berhenti hanya meluruskan kaki, makan dan minum sahaja.  Lengoh badan kalau duduk sahaja dalam kereta, sekali-kali tertidur juga.  Kesihan Pak Long terus memandu, dia tidak merunggut-runggut sedikit pun.  Malas hendak melayan dia bercakap bila badan sudah penat.  Sekali- kali digeraknya juga Mak Long bila perjalanan melalui tempat-tempat yang cantik.


Dari selatan Indiana kami masuk ke Kentucky sebelah utaranya.  Perjalanan jauh ini membawa kami ke suatu bandaraya Georgetown. Georgetown adalah sebahagian dari  kawasan "the Lexington-Fayette, Kentucky Metropolitan".  Dalam tahun 1980an bandaraya ini bertambah maju dan sibuk dengan  adanya pembukaan sebuah kilang terbesar Toyota Motor Manufacturing Kentucky di United States dengan keluasan kawasan sebanyak lebih dari 200 ekar.  Pak Long merunggut-runggut kesal orang-orang putih di sini tidak sedar diri, tidak sokong barangan sendiri tetapi mengagong-agongkan barangan buatan dari Jepun atau China. Sedangkan buatan di sini lebih baik dan berkualiti tinggi dibandingkan dengan buatan Jepun atau China. Biasalah, bukankah sudah lumrah alam, macam di Malaysia, rakyatnya lebih mengemari kereta buatan Jepun, India dan lain-lain.  Hanya orang berpendapatan rendah sahaja yang dan mampu membeli kereta buatan negara sendiri, kalau mereka punya banyak duit sudah pasti bergitu juga arah mereka pandang ke Jepun, China, Australia, India dan seterusnya....

Di bandaraya ini juga terkenal dengan perusahaan penternakan kuda terbesar.  Kentucky dikenali dengan nama sebagai "the Bluegrass State".  


Bunga petunia seperti ini bergayut-gayut di tiang tepi jalan

Kami mengambil keputusan untuk bermalam di sini sahaja kerana banyak tempat-tempat menarik untuk dilawati. Georgetown adalah sebuah bandar lama, di suatu ketika dulunya dipanggil dengan nama Bandar Lebanon.  Seluruh bandar ini sangat bersih serta dihiasi pula dengan keindahan tanaman bunga-bunga bergantung di tiang-tiang khas di sepanjang jalan dalam bandar.  



Bahagian bandar lama Georgetown



Di Kentucky kelihatan banyak design quilt menghiasi bangunan

Pada keesokan hari, pagi-pagi lagi kami sudah bersedia untuk melancung seluruh bandaraya Georgetown.  Banyak juga kedai-kedai menjual barang lama dan quilt.  Mak Long tidak berminat sangat membeli dan menyimpan barang-barang lama.  Buat semak rumah sahaja tambahan harga barang begitu bukanya murah malah ada yang lebih mahal dari barangan yang baharu.  Jadi tidak payahlah beli buat basir sahaja.  Pak Long cakap Mak Long ni kedekut!  Yelah!  Agenda utamanya ialah untuk melawat ladang ternak kuda di Horse Farm, Lexington, Kentucky.  Ia tersohor sebagai tempat menternak dan pengeluar kuda-kuda jenis terbaik untuk perlumbaan.



Kandang kuda di Lexington Horse Farm

Kandang-kandang kuda di Lexington semua dilengkapi dengan hawa dingin dan hawa panas lebih bagus dan mewah serta kalah rumah manusia biasa.  Pak Long memandu mengeliling ladang besar ini.  Di suatu ketika kami terpaksa berhenti lama apabila sepasokan penonggang-penonggang kuda melintasi jalanraya melatih kuda-kuda itu berlumba.  Ketak! ketuk! ketak! ketuk! bunyi macam musik rentak kaki kuda-kuda itu berjalan di atas jalanraya. Seronok tengok penonggang-penonggang semua kemas berpakaian rapi menunggang kuda-kuda yang besar sais mereka. Siap ada polis trapik sekali.. hebat kan!  Sehari suntuk kami berada di kawasan itu.


Ladang Ternakan Kuda Lexington



Banyak kuda-kuda di Lexington Horse Farm
besar, cantik dan sihat


Mak Long leka melihat kuda-kuda semua.  Mereka dijaga dengan rapi, ada doktor haiwan merawat, ada tukang mandi, tukang bersih, tukang berus bulu dan uruskan badan.  Memang terlebih jaga dari kita sendiri manusia.  Terasa ingin juga hendak menyalut badan kuda-kuda itu tetapi tidak berani.  Kalaulah Mak Long tahu dan pandai menunggang kuda alangkan bagusnya... berangan aja nih, tetapi manalah tahu kalau ada rezeki punya kuda sendiri suatu hari.  Pasti cita-cita tercapai kan!

Petang barulah kami pulang ke hotel semula... kami berdua keletihan.



Kuda Lumba

Nota:

Moral dari lawatan ini kita mestilah berasa bangga dan memberi sokongan penuh dengan buatan barangan negera sendiri.  Kita sebagai penggunalah yang boleh memberi perasang dan teguran kepada pembuat-pembuat untuk memperbaiki pengeluaran hasil buatan dari kilang mereka.


Sunday, September 23, 2012

NOTA CUTI 2011 - MISSOURI (1)

Assalamualaikum semua semuga dikurniai rahmat dan kesejahteran oleh Allah SWT yang maha esa.  Dua bulan setelah Mak Long kembali dari Malaysia, Pak Long sudah menyatakaan rancangannya hendak melawat adik perempuannya yang tinggal di Missouri.  Mak Long mengiakan sahaja.  Entaklah kali ini Mak Long tidak begitu berminat hendak ke mana-mana.  Hati Mak Long masih bersedih atas pemergian adik kesayangan dalam bulan May, 2011.  Innalilla hiwainnaillaihirajioon, setiap yang hidup pasti akan kembali kepada NYA jua.  Semuga rohnya diterima dan ditempatkan di kalangan orang-orang yang soleh.

Pak Long rancangkan untuk bertolak ke sana pada awal bulan Julai, 2011 dan menyambut hari kemerdekaan Amarika yang jatuh pada 4hb Julai, 2011 bersama-sama adiknya Betty Lou dan keluarganya di Kingsville, Missouri.  Perjalanan dari Texas ke sana jauh mengambil masa dua hari perjalanan dengan kereta.  Pak Long tahu Mak Long masih bersedih.  Beliau ingin mengembirakan hati Mak Long dan mencadangkan kami singgah semalam di Lewisville, Dallas menjengok buah hati puteri bungsu.  Mak Long pun memang sudah rindu sangat kepadanya.  Hati seorang ibu sentiasa merindui semua putera-putera dan puteri-puteri yang berjauhan.  Kalau boleh hendak dibelah dua badan ini agar sebelah dapat bersama mereka dan sebelah lagi di sisi suami.  Tapi mana boleh begitu bukan!?  Hmmmm...




Puteri Bungsu

Pada 2hb Julai kami teruskan perjalanan arah Missouri dari Lewisville melalui sedikit sebahagian Oklahoma dan Kansas.  Kami berhenti dan bermalam di suatu bandar Mak Long tidak ingat melepaskan lelah dan bersolat.  Syukurlah dalam Islam Allah memudahkan bagi hamba-hambanya yang bermusafir menunaikan solat.

Kami sampai di Kingsville, Missouri di rumah Betty Lou pada 3hb Julai sudah lewat tengah hari.  Sambutan keluarga ramah dan mesera.  Anak lelaki Betty Lou bernama Bill ada bersama isterinya Lucy dan anak-anak mereka Wyatt dan Bonnie.  Mereka juga sedang bercuti dan menghabiskaan masa di sana.  Bonnie seorang anak kecil yang comel.  Sejak kami bersua dia tidak lekang dari Mak Long.  Kemana pergi dia mengekor sahaja.  Betty Lou dan suaminya John dengan bangga menunjukkan kami kawasan keliling rumah mereka... di garage ada beberapa mesin tractor dan truck.  



Satu daripada tractor lama yang telah dibaik-pulih

Mereka adalah peladang moden dan mempunyai beratus ekar tanah.  Tanaman utama ialah jagong, ada juga mereka tanam berbagai jenis sayuran untuk makan sendiri serta kolam besar tempat pemeliharaan ikan.  




Kolam di belakang rumah Betty Lou



Jagong manis dan sayuran

Kami tidak makan tengahari bersama mereka hari itu dan tidak pula bermalam di rumah mereka memandangkan sudah ramai sudah tentu tidak ada bilik kosong untuk kami.  Kami bermalam di hotel sahaja tambahan Mak Long lebih selesa begitu senang hendak menunaikan kewajiban solat.  Tetapi dalam hati terfikir juga kalau kita dalam masyarakat Melayu terutama di kampung kita akan berusaha menjemput dan menyediakan hidangan untuk tetamu terutama sekali ahli keluarga untuk bermalam sahaja di rumah kita walaupun sudah ramai berada di rumah.  Begitu juga kalau tetamu datang waktu tengahari (waktu makan) kita akan menyediakan apa-apa juadah untuk dihidangkan tanda hurmat.  Tidak dalam masyarakat orang putih.  Mereka berangapan keselesaan mereka sendiri lebih penting.  Mereka hanya menyediakan kemudahan untuk tetamu bila sudah dibuat temujanji dan perancangan.  Memikirkan perkara ini Mak Long membuat kesimpulan adat Melayu lebih mesera dan berbudi bahasa halus dibandingkan dengan adat orang putih!  Kemeseraan mereka lain.  Mak Long bangga menjadi orang Melayu!




Ikan yang dikail dari kolam

Hari esoknya pagi-pagi lagi kami sudah ke rumah Betty Lou semula.  Mak Long malas dan berat rasanya hendak pergi tetapi kerana Pak Long, ikutkan juga.  Sesampai kami di sana sudah ramai keluarga menunggu kami termasuk anak perempuan Betty Lou bernama Brenda dan dua orang cucunya Twila dan  Tori.  Mereka sedang sibuk menyediakan masakan tengahari.  Mak Long lihat sahaja tidak berminat hendak menolong.  Menu mereka ialah salad dedaun, salad kentang, kacang (direbus dengan rempah ratus dan daging) kami tidak usik, steaks dan ada lain lagi Mak Long tidak tahu dan tidak makan.  Selepas makan kami bersantai di belakang rumah melihat cucu-cucu membakar mercun dan di tepi kolam mengail ikan.  Waktu malamnya pula Bill membakar bunga api sempena menyambut 4hb Julai.  Kami beramai-ramai duduk di kerusi yang mereka sediakan berhampiran belakang rumah melihat mereka membasir membakar duit!  Kami pulang ke hotel semula malam itu dan berasa letih seharian di rumah mereka.



Bunga api

Keesokan paginya kami keluar dari hotel terus ke rumah Betty Lou semula sebentar dan meneruskan perjalanan kami ke Kentucky pula.


Buah pear di tepi rumah Betty Lou



Nota:

Moral dari pertemuan keluarga ini ialah kemeseran dijalin dalam keluarga dan kelainan adat masyarakat berlainan antara timur dan barat, bangsa dan agama.



Thursday, September 20, 2012

NOTA HARI RELAX

Assalamualaikum semua umat Allah SWT.

Hari ini Mak Long hendak manjakan diri sendiri.  Berlambah kerja di luar dan dalam rumah tetapi malas hendak gerak tulang empat kerat ini.  Sejak selepas Subuh Mak Long siap minum jus campuran carot, apple merah dan horse radish buat pagi semalam kemudian perahkan sedikit jus lemon dan sesudu madu lebah.  Sedap tau!  

Selepas itu tabur jagong belakang rumah bagi rusa-rusa makan. Hmmmm semakin banyak rusa datang, kecil dan besar ada...  Haiii.... ada beberapa ekor anak pula melompat-lompat seronok tengok. Sebenarnya malas hendak bagi mereka makan tetapi tidak sampai hati pulak mereka terdangok tengok arah rumah tidak kebil-kebil mata.  Sebenarnya Mak Long masih rasa marah pada mereka sebab makan pokok-pokok lada yang ditanam.  Lebat buah habis gondol mereka kerjakan!  Mak Long baling mereka dengan kasut, penyapu haram pun mereka takut.  Malah mereka macam seronok pulak tengok orang tua ini marah baling-baling barang pada mereka.  Rusa jahat!!!   


Rusa dengan anak pun nak gadoh!


Selesai tabur jagong Mak Long isi dan penuhkan jagong hancur dalam bekas makanan burung pula.  Harap-harap Mr Hollis si tupai tidak habiskan untuk burung-burung.  Macam-macam jenis burung ada, merpati, merbuk, blue jay, road runner dan lain-laian jenis unggas.  Yang paling Mak Long suka tengok ialah humming bird atau burung kelicap dalam bahasa Melayu dan burung red cardinal. Mak Long ada tiga botol berisi air sirap gula di gantung tepi rumah untuk burung kelicap.  Kalau musim bunga burung kelicap sibuk menghisap nektar bunga dan rama-rama cantik pula menyeri bunga.


Cantikkan rama-rama ini!?


Humming bird atau burung kelicap



Sudah siap semua hal-hal hidupan liar Mak Long kayuh basikal turun naik bukit.  Penat tetapi seronok berpeloh.  Kena pakai cermin mata hitam dan topi untuk melindungi mata masih sensitif dengan tiupan angin pagi.  Hari ini sejuk dan suhu antara 60 - 62 degrees fereinhait gitu.  Hampir lebih kurang dua puluh minit berkayuh...penat dah dan berihat melayari siber alam maya pula barulah bersarapan dan bersihkan diri untuk Zohor pula.  Tadi juga Mak Long dapat kenalan baru dari keluarga Malaysia yang tinggal di Chicago.  Dia membuka perniagaan catering yang mendapat sambutan baik terutama dari pelajar-pelajar Malaysia.  Dia juga gigih memperkenalkan masakan Melayu asli kepada orang-orang di Amerika melalui perniagaannya bernama Sutera Kitchen.  Baguskan!  Mak Long doakan semuga perniagaan dia berjaya dan berharap masakan Melayu mendapat tempat yang baik di kalangan orang sini.

Amboii seronoknya relax semacam hari ini!  Dengar lagu ini dari Yusoff Islam, kegemaran Mak Long:






Monday, September 17, 2012

NOTA DOKTOR SALAH KIRA!!

Assalamualaikum,  doa Mak Long agar setiap insan yang membaca blog ini berada dalam sihat sejahtera, ceria dan sentiasa bersyukur atas setiap kurnia dari Allah SWT.  Hari ini juga (17hb September, 2012) adalah hari yang sungguh cantik dan ceria sekali.  Sang suria memberi cahaya sepanjang hari dengan suhu yang sungguh segar tidak panas.  Omputih di sini kata "cold front" datang juga menandakan musim luruh yang tidak lama lagi akan hadir.  Pendeknya jadual Mak Long hari ini penuh dengan aktiviti kerja sendiri.

Hari ini Mak Long berpuasa mengantikan puasa yang tertinggal selama dua hari.  Esok pun insyaalah berpuasa jugalah.  Dua perkara penting Mak Long bereskan ialah menghubungi pejabat Dr Salim Dabaghi untuk mengetahui keputusan ujian darah bulan lepas.  Menurut jururawat beliau kolesterol Mak Long baik tetapi masih perlu terus mengambil ubat "Zocor" setiap hari.  Kedua menghubungi pejabat talipon GVTC supaya memperbaiki hubungan talian yang rosak sejak Jumaat lepas.  Semua beres!

Hari Sabtu lepas Pak Long berangkat ke Saudi Arabia memulakan tugas baru di sana.  Mak Long tunggu panggilannya semalam... dia selamat sampai di sana.  Hari ini berdering lagi talipon.  Lama juga kami bercakap.  Katanya dia sudah mula kerja dan masih letih dengan pernerbangan semalam.  

Sahabat kami Batti Saad Al Qatani menemui Pak Long di tempat kerja.  Isterinya May sedang sarat hamil anak ke tiga dan akan bersalin bila-bila masa sahaja.  Batti cakap doktor beri tahu mereka May akan melahirkan pada 14hb September lepas tetapi hingga ke hari ini masih belum bersalin lagi.  Katanya "14 September sudah lepas, my wife belum bersalin lagi....what happened? Doctor, you didn't count right!".  Ha ha doktor itu salah kira haribulan gamaknya sebab itu isterinya belum bersalin lagi atau May bagi tahu doctor tarikh akhir haidnya yang salah.   Walau apa pun berserahlah pada Allah kerana Allah  lebih mengetahui segalanya.



Batti

Saturday, September 15, 2012

NOTA PERCUTIAN 2010

Tahun 2010 suami Mak Long mengambil keputusan untuk bersara apabila usianya mencapai enam puluh dua tahun.  Katanya sudah sampai masa bagi kami menghabiskan sisa-sisa hidup kami bersama.  Tiada siapa mengetahui bila ajal akan datang menjemput kami yang sudah jauh ke petang. Mak Long setuju sahaja. Mak Long sudah berbelas tahun bersara tidak kisah sangat.  Bagus juga kalau dia bersara awal, banyak perkara dan aktiviti dapat kami abadikan bersama.  Tidak perlu tunggu hari atau masa sesuai untuk ambil cuti.  Bila sudah bersara, bila-bila masa boleh bercuti.  Sebenarnya kami ini memang cuti memanjang sejak suami bersara.  Mak Long memang gemar sangat berjalan makan angin.  Kalau ada peluang memang panjang langkah Mak Long.  


Tahun 2010 kami sepakat untuk makan angin dalam negeri-negeri di Amerika yang belum pernah kami lawati lagi iaitu Colorado, Arizona, Nevada dan Utah.  Perjalanan ini mengambil masa lebih kurang dua minggu dan di sepanjang perjalanan kami berhenti sambil melawat dan menikmati keindahan di tempat-tempat yang kami lalui.  Waktu yang ditetapkan ialah awal bulan Oktober musim luruh sedang memuncak kecantikannya terutama negeri-negeri sebelah pertengahan hingga ke utara Amerika.

Kami bertolak dari rumah awal pagi selepas Mak Long solat subuh ketika dingin di awal pagi terasa damai di muka.  Kereta dipandu menuju ke New Mexico dan bercadang akan bermalam di sana.  Perjalanan ke sana mengambil masa satu hari baru sampai...petang kami sampai di bandar Roswell.


Malam pertama perjalanan kami bermalam di bandar Roswell, New Mexico.  Pada 4hb Julai, 1947 bandar ini telah dihebohkan di seluruh Amerika dengan satu peristiwa "spaceship" makhlok asing telah jatuh di suatu kawasan bandar ini.  Serpihan spaceship telah dijumpai dan telah disaksikan juga oleh beberapa orang penduduk setempat.  Tetapi pihak kerajaan Amerika telah menyangkal kesahihan berita itu mungkin mempunyai beberapa sebab mereka sendiri.



Selepas berihat dan menjamu selera sarapan pagi secukupnya di hotel kami meneruskan perjalanan menghala Arizona.  Lihatlah gambar di atas betapa lurus lebuhraya di sana.


Cuaca di sini agak panas lagi.  Gambar ini masih lagi di New Mexico.  Boleh dikatakan setiap masuk persimpangan jalan ada lukisan seperti di atas mengambarkan binantang-binatang dan keadaan "desert" atau padang pasir di tempat tersebut.  Banyak kaum orang-orang Red Indian tinggal di sini.


Kami sampai di Arizona tengahari dan kami singgah di sini luruskan kaki dan cari rezeki untuk minum dan makan tengahari di sini.  Cuaca panas!


Arizona:   Jualan pelbagai barangan perhiasan batu permata buatan orang-orang Red Indian.  Kerjatangan mereka halus dan cantik.  Batu permata turquoies (sejenis batu permata berwarna biru/hijau) adalah sejenis batu perhiasan yang digemari kaum Indian.  Arizona terkenal dengan nama Grand Canyon State terletak di barat selatan Amerika.  Sempadannya ialah California dan Nevada sebelah barat, Utaha sebelah utara, New Mexico sebelah timur, Colorado sebelah timur-utara dan Mexicastate of Sonora di sebelah selatan.  Ia adalah satu daripada negeri yang dipanggil "Four Corners States".  Negeri ini terbahagi kepada: 

Arizona Timur 
-  Tanah gersang "desert"

Phoenix  
-  Bandaraya metropolitan ke empat belas terbesar di United States

Arizona Utara  
-  Grand Canyon; Navajo Nation (banyak desert tempat-tempat menarik dan cantik)

Arizona Tengah-Selatan
-  Tucson kawasan desert yang luas dan cantik dan asli.


Saguaro Cactus


Pokok ini dipanggil Saguaro cactus mempunyai hayat yang panjang hingga 150 tahun.  Ketinggian biasanya 40 hingga 60 kaki tinggi dan mengambil masa hingga 75 tahun untuk bercabang seperti tangan.  Pokok ini menyerap air hujan hingga nampak ia berupa kembang dan berupaya menyimpan air itu untuk diguna sendiri pelahan-lahan.  Anih kan ciptaan Illahi...


Malam Di Las Vages the Sin City


Perjalanan kami sampai di sempadan negeri Arizona dan Nevada pada petang hari kedua bermusafir.  Kami tinggal di Hotel Circus Circus, Las Vegas, Nevada dua malam.  Besar hotel ini, macam-macam aktiviti ada terutama aktiviti perjudian dan pelacuran.  Las Vegas digelar sebagai "Sin City" atau bahasa kita kalau diterjemahkan ialah Bandaraya Maksiat.  Perpatah orang di Las Vegas "Whatever happened in Las Vages stay in Las Vages" .  Panas cuaca di sini.





Waktu malam di "Las Vegas Strips" sangat cantik, lampu berwarna warni menerangi bandar.  Ramai manusia datang ke sini samaada melawat, berjudi, berkhaluat, bermaksiat, kawin dan sebagainya termasuklah selebriti-selebriti terkenal dan jutawan-jutawan menghabiskan dan membazirkan wang ringgit mereka!  Di sinilah syurga mereka.....!!  Mak Long seronok melihat pertunjukan air pancut yang sangat indah seolah-olah menari mengikut rentak musik sekali.





Hoover Dam


Kami menaiki sebuah helikopter untuk melihat Hoover Dam dari udara

Hoover Dam pemandangan dari udara

Hari kedua di Las Vegas kami melawat Hoover Dam.  Hoover Dam terletak di antara Arizona dan Nevada.  Sebelum ke situ kami bersarapan di IHOP manalah tahu nanti tidak ada tempat sesuai untuk makan.  Kami merancang menaiki helicopter untuk melihat pemandangan Hoover Dam dari atas.  Mak Long tidak pernah naik helicopter, inilah pertama kali merasa naik dan terbang dengan helicopter.  Rasa takut tetapi seronok juga.  Bayarannya tidaklah mahal  sangat untuk seorang..USD40.00 selama lima minit kerana Mak Long rasa puas hati dapat tengok keindahan dam juga tasik Mead yang dibena manusia untuk menyimpan air di dam.  


Tasik Mead  
Garisan putih di kaki gunung itu adalah bekas air yang kini sudah susut

Hoover Dam telah dibena dalam tahun 1930an menggunakan batu concrete berbentuk setengah bulatan.  Tujuan utama ialah untuk mengelakkan banjir juga ia memberi bekalan air yang sangat diperlukan aliran air dan kuasa jana di kawasan tandus di California, Arizona dan Nevada.  Nama asal dam ini ialah Boulder Dam kemudian diganti nama Hoover Dam sempena Herbert Hoover seorang "US secretary of commerce".  Tinggi dam ini ialah 726 kaki dan panjangnya 1,244 kaki.  Hoover Dam adalah empangan yang terbesar di dunia yang pernah dibena oleh manusia juga pengeluar jana letrik terbesar sekali di alam ini.

Semasa kami sampai di perkarangan Hoover Dam, kami telah mengelami sedikit "accident" di bangunan tempat letak kereta.  Pak Long mencari tempat letak kereta di tingkat atas sekali kononnya tidak ramai orang gunakan di sana.   Setengkat demi setengkat kereta melunsor naik sampailah di atas sekali.  Dia tidak nampak ada benting tinggi di sebelah Mak Long dan dia terus panjat batu benting itu.  Wah!  takut bunyinya semacam... Letak kereta betul-betul kami turun melihat apakah yang sudah terjadi?!  Huwaaa... mengamoklah member...nasib baik bukan Mak Long yang pandu kereta kalau tidak matilah Mak Long kena marah dan diletir tidak habis-habis.. Padan muka dia...sebelum itu aksen sangat pandu macam pemecut NASCAR!!  Selepas itu Mak Long berasa tidak seronok benar sebab mood dia tidak ceria...  Selepas lawatan empangan kami bawa kereta ke Chevrolet Dealer.  Alhamdulillah tidak ada apa-apa rosak selain dari karut di bawah kotak oil filter dan rosak sedikit di wheel hadapan.  Nasib baik....

Malam itu Pak Long buka atap kereta dan pandu kereta keliling bandar Las Vegas..Old Vegas dan New Vages.  Cantik Las Vegas waktu malam.


Jalan raya dikelilingi oleh banjaran gunung batu batan yang tinggi melangit.  Cuba bandingkan kereta itu dengan banjaran gunung ....

Pada 16hb Oktober, 2010 iaitu hari ketiga di Las Vegas, Nevada pagi-pagi lagi kami sudah siap untuk meneruskan perjalanan kami.  Kami keluar dari Hotel Circus Circus menuju arah Utah melalui Great Basin Highway. Kali ini kami tidak ada agenda tertentu hendak ke mana arah....ikut naluri sahaja.  Kami lalui Moapa India Reservation, Nevada; Kanap National Park, Utah dan Zion National Park.  Indah sungguh di sini dengan banjaran gunung-ganang tinggi melangit berbatu merah.  Kami berhenti di Kanap perkampungan pelancungan.  Mak Long tidak lupa membeli T-shirt untuk kedua orang puteri kesayangan.  Beberapa buah perfileman seperti "Planet of the Apes" pernah menjadi lokasi tempat filem difilemkan.  Kami juga singgah sebentar di Zion Ranch melihat kerbau Amerika (vison).  Ketika kami melalui Zion National Park, kami dikenakan bayaran untuk masuk atau melalui kawasan ini.  Di sini adalah salah satu dari tempat yang terindah dengan keadaan semula jadi di Amerika Syarikat.  


Walauapun Zion kawasannya banjaran gunung berbatu batan dan cuaca panas terik dan kering, berbagai jenis tumbuhan terdapat di sini juga terdapat berbagai jenis specis binatang liar seperti cayotes, gray fox, porcupines, chcimunks dan lain-lain serta tidak ketinggal beberapa jenis ungas berada di sini.  Sacrad Datura adalah bunga liar yang banyak di sini dan menjadi bunga lambang di Zion.


Bunga Sacrad Datura



Bekas Tapak Kaki Dinesor

Kami singgah di Mooui Cave sebuah gua di mana tuan punya gua itu telah menggunakan gua itu sebagai mazium yang mempamirkan barang kazanah peninggalan orang Red Indian milik keluarganya dan juga terdapat beberapa bekas tapak dinesor pernah berada di situ suatu masa dahulu.  Mak Long membeli sepasang anting-anting yang dibuat dari kulit siput berwarna biru.


Terowong ini sepanjang 1.7 batu yang dibina dalam tahun 1930an.  Tiada lampu menerangi terowong hanya cahaya dari tingkap-tingkap di sepanjang terowing.


Perjalanan kami masuk semula sedikit ke Arizona dan sampai di bandar kecil Page dan bermalam di situ.  Di sini kami berpeluang melihat satu lagi empangan jana letrik dan sumba bekalan air Powell Dam mengalir di Sungai Colorado sempadan Utah dan Arizona.  Powell Dam merupakan empangan kedua terbesar pernah dibina manusia di Amerika Syarikat.  Tasik Powell iaitu tasik buatan dijadikan reservoir di situ.


Keesokan harinya kami tidak tergesa-gesa seperti hari-hari terdahulu untuk meninggalkan bandar Page.  Kami teruskan perjalanan masih tidak ada agenda khas.  Setelah jauh perjalanan kami nampak papan tanda  Monument Valley, Utah di atas.  Pak Long tanya "Want to go there?", Cepat Mak Long jawab Ye.... tidak mahu lepas peluang.  



Monument Valley maknanya Valley of the Rocks.  Kawasan Colorado Plateau di mana sandstone buttes yang gersang terluas sekali antara Utah dan Arizona dan berhampiran dengan kawasan "Four Corners".  Ia juga adalah kawasan Navajo (Na va ho) Nation Reservation tempat puak orang Red Indian ditempatkan.  Gunung-gunung batu terjadi hasil dari hakisan air dan angin beribu tahun.  Semasa kami berada di situ cuaca sejuk terpaksa memakai baju panas. Kami juga menghabiskan lawatan ke Pusat Informasi.  Di sini disediakan restauran dan kedai jual barangan buatan kerjatangan orang Red Indian.  Semua hasil kerjatangan mereka sangat halus dan cantik.  Mak Long belilah juga beberapa cenderamata untuk kawan-kawan dan anak-anak.  Satu daripadanya ialah sebuah CD yang menunjukan keadaan dan kehidupan Monument Valley.  Pak Long buat salinan CD itu untuk dihadiahkan keluarga di kampung berkongsi pengetahuan.  Yang sedihnya apabila Mak Long sampaikan CD pada salah seorang dari adik Mak Long supaya diperlihatkan kepada anak-anak dan keluarga macam tidak suka sahaja.  Tidak tahulah apa terjadi dengan CD itu?!  Sedih kalau orang tidak menghargai ... lain kali tidak payahlah......  Tetapi kalau kita bagi barangan mahal dan berjenama senyum lebar bukan main suka!!


Dari Monument Valley, perjalanan diteruskan menujuk ke Colorado.  Sepanjang perjalanan, permandangan di musim luruh sungguh indah.  Daun bertukar warna kuning keemasan gugur ke bumi.  Terlebih indah lagi apabila cahaya matahari bersinar pada pokok-pokok itu.  Kecanggihan camera pun tidak dapat menerap gambar keindahan ciptaan Illahi.



Kami melalui di kawasan banjaran pergunungan The Rockies.  Salji memutih berkilauan dipancar matahari di puncak gunung.  Di kaki banjaran the Rockies pula berbagai tumbuhan dan pokok berwarna warni menghiasi alam. 


Lihatlah betapa indahnya warna dedaun ini...

Perjalanan kami teruskan hingga ke petang dan kami bermalam di Pagosa Springs, Colorado.  Pagosa Spring terkenal dengan kolam air panas asli yang terpanas dan terbesar yang dipercayai mengandungi mineral sulfur memberi  "therapeutic" semula jadi di dunia.  Kaum Utes namakan tempat ini "Pah gosah" bermakna air ubat.  Pagosa Springs juga menyediakan tempat  berbagai aktiviti-aktiviti bersukan salji (skiing) berhampiran Wolf Creek Ski di musim sejuk;  mengail ikan, hiking dan rafting di musim panas.  Musim luruh aktiviti memburu elk, rusa dan berbagai binatang lain sangat digemari oleh penduduk dan pelancung.  Cuaca ketika kami berada di situ sejuk terutama waktu malam sesejuk 40 degree F hinggalah ke pagi.  




Kami singgah isi minyak di sebuah pekan kecil nama Saguache (so what) begitulah bunyi sebutan bandar itu.  Eja lain, bunyi lain....

 Pagi-pagi kami sudah bersiap untuk meninggalkan Pagosa Springs menuju ke Royal Gorge tempat rekreasi ternama.  Berbagai aktiviti di sini ada seperti hiking, panjat gunung, terjun dari jambatan dan sebagainya.  Cuaca sangat sejuk nasib baik kami bersedia membawa pakaian musim sejuk.




Jambatan menyeberangi gorge (gaung).  Beberapa orang pernah terjun dari sungai itu sebagai satu sukan lasak dan membahaya,


Kami menaiki tramp menyeberangi gorge (gurun) yang beribu batu tinggi dan dalamnya gurun itu.



Dari Royal Gorge walaupun hari hampir petang perjalanan diteruskan menuju ke New Mexico.  Perjalanan ini melalui Texas Creek, Colorado dan beberapa buah bandar kecil.  Pemandangan di sekeliling sungguh indah berwarna warni daun yang menguning keemasan luruh ke bumi dengan lembut ditiup angin sepui.  Pak Long memandu hingga lewat malam, di mana cuaca semakin buruk , gelap, sejuk serta kabus tebal.  Kami sampai untuk bermalam di Eagle Nest, New Mexico.


Pemandagan ketika matahari senja dalam perjalanan kami melalui Eagle Nest, New Mexico.



Eagle Nest, New Mexico

Pagi-pagi lagi kami sudah meninggalkan Eagle Nest.  Cuaca sangat sejuk dan salji turun rengai-rengai.  Perjalanan kami menuju ke Bandaraya Albuqaque, New Mexico.  Dari situ kami teruskan perjalanan kembali ke Roswell di mana kami barmalam malam itu.


Selepas sarapan pagi itu (20hb October 2010) kami mulakan perjalanan pulang ke Texas dan perhentian terakhir di Denton menjengok puteri kesayangan di sana.  Kali ini Mak Long sendiri memandu kereta kerana Pak Long sudah letih.. asik bising sahaja mulut dia penat katanya.  

Hati Mak Long puas dapat berjalan melihat negeri orang yang jauh dan cantik. Orang tua-tua kata "Jauh perjalanan, jauhlah pandangan dan pengelaman".  Ditambah lagi dapat bertemu anak kesayangan.  Kami sampai ke rumah di Canyon Lake pada petang 21hb Oktober, 2012 dengan selamat.