Pages

Saturday, February 17, 2018

Apa Nak Masak Tengahari Ini?

Assalamualaikum,


Sosej pedas, sauerkraut dalam tin, bawang merah dan bawang putih 

"Apa nak masak tengahari ini ek?  Inilah delima suri rumah setiap hari.  Hari-hari fikir hendak masak apa untuk suami dan keluarga.  Selalu suri rumah hilang punca menyediakan menu harian untuk mengisi perut suami dan ahli keluarga.  Mujur kalau ahli keluarga yang tidak cerewet tentang apa jenis menu yang dihidangkan di atas meja makan.  Bahagialah hati suri rumah yang memiliki suami dan keluarga yang tidak kisah, janji ada makanan untuk dinekmati.  Bagaimana pula suri rumah yang memiliki suami dan keluarga yang cerewet.  Makan memilih!  Hendak makan yang sedap-sedap setiap hari.  Ada yang hendak makan pedas-pedas dan manis bagai.  Ada yang hendak makan kari, berlemak bagai setiap kali.  Ada yang tidak mahu makan makanan yang tidak habis lauk hari semalam walaupun yang tidak habis itu tidak diusik.  Suami dan keluarga cerewet memilih macam ini leceh, menyusahkan suri rumah!  

Mak Long pun kekadang menghadapi masaalah "apa mak masak hari ini?"  Pintu peti sejuk dibuka katup beberapa kali mencari ilham hendak masak apa!?  Nasib baik pintu peti sejuk kuat dan kukuh.  Macam hari ini, termenung Mak Long mikir apa hendak masak tengahari ini.  Pintu peti sejuk itu kalau dia boleh berkata-kata pasti sudah menjerit ... "stop! Stop! ...". Pintu "pantry" pun begitu juga tercegat Mak Long tengok bahan-bahan kering....  Rupanya gelagat Mak Long diperhatikan sepasang biji mata hijau.....hahaha...


Pak Long       "Ada sauerkraut?"
Mak Long       "Ada..."
Pak Long        "Ada sosej pedas?
Mak Long       "Ada...."
Pak Long        "Cer tanya cik google cara nak masak dua bahan tu...."


Yer tak yer juga.  Bagus juga cadangan itu.   Haaa macam itu tidak mengapa juga ... tidak apa pun ada bagi cadangan.  Maka inilah jadinya masakan Mak Long cuma tukar-tukar bahan yang ada dari peti sejuk dan "pantry".  Mak Long namakan "sosej goreng dengan sauerkraut.  Rasanya nanti sudah siap masak Mak Long kasik tahu.  Kalau sedap rasanya, Mak Long kongsi resepi...kalau tidak ... tidak payah ler buat ketengi (dialek orang Johor) muka ..hahaha



Sauerkraut (kobis jerok)

Bahan siap dipotong-potong


Sauerkraut ialah kobis jerok.  Kobis itu biasanya disagat halus lalu diperam dengan garam beberapa lama.  Cara jeruk ini adalah makanan orang German.


Goreng dalam kuali

Sudah masak

Siap boleh dijamah dan dinekmati


Pak Long cakap boleh tahan rasanya.  Jadi inilah resepinya.

1 tin sauerkraut - dibasuh untuk kurangkan masam dan toskan
1 batang sosej pedas - dipotong kasar
1/2 bawang besar - dipotong dadu
3 bawang putih - diketuk
2 sudu besar minyak masak

Cara: 

1.    Panaskan minyak dalam kuali.  Masukkan sosej dan goreng sebentar, kemudian keluarkan.

2.   Dalam kuali yang sama goreng bawang besar dan bawang putih hingga layu.  Masukkan sosej semula.  Akhir sekali masukkan souerkraut.  Balik-balikkan beberapa minit, angkat dan sediakan untuk dinekmati.

Mudah sahaja, selesai masaalah nak masak apa tengahari ini.  Kami makan masakan ini dengan sekeping roti bakar sahaja.  Mak Long malas hendak masak nasi!












2 comments:

  1. Dah dapat ilham memasak untuk hari ini, esok fikir lagi. Macam itulah kita hari-hari... :)

    ReplyDelete
  2. Assalamualaikum Mak Long,
    Bolehlah try utk mkn malam bila kadang2 buntu nak mkn apa utk kami berdua yg tinggal kat rumah. Selalu,kalau tak nasi,lempeng,cucur atau goreng goreng bihun atau mee. Tapi kat Perlis ni macam susah saja nak cari bahan2 tu.

    ReplyDelete