Pages

Wednesday, June 17, 2015

Nota Selamat Berpuasa

 Assalamualaikum,


Hari ini bermulalah seluruh umat Islam mengerjakan ibadah berpuasa di bulan Ramadhan yang mulia bagi tahun 2015 ini.  Sempena itu Mak Long ucapkan selamat menjalani ibadah Ramadhan dengan penuh taqwa, sabar dan ikhlas. Dengan itu juga Mak Long mohon ampun dan maaf kiranya ada terkasar bahasa dalam ulasan-ulasan dari Mak Long dalam blog anda yang Mak Long pernah lawat.

Ikhlas ialah kedudukan yang paling tinggi selepas Iman.  Ikhlas itu adalah rahsia Allah sehinggakan para malaikat pun tidak tahu dan yang empunya diri juga tidak dapat mengesannya.  Ikhlas adalah penentu samada amalan diterima atau ditolak oleh Allah SWT.10 comments:

 1. Assalamualaikum dan Salam Ramadhan Mak Long...

  Saya juga mohon ampun dan maaf sekiranya ada tulisan saya yang menyinggung perasaan. Mudah2an Allah SWT mengurniakan kita kesihatan yang baik untuk melakukan amal ibadah sepanjang Ramadhan ini dan seterusnya...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Waalaikumsalam Kakcik

   Amin. Semuga begitulah hendaknya.

   Delete
 2. asalamualaikum mak long pak long...
  :-)) selamat berpuasa....semoga pak long sekeluarga baik2 aje hendaknya..


  di texas kalau bulan ramadhan ada bazar tak maklong...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Waalaikumsalam

   Terima kasih Yan, mudahan begitu juga dengan Yan dan keluarga. Penduduk Texas hampir seluruhnya bukan berugama Islam. Orang Islam di US walau ramai tetapi tidak setempat dan tidak ada pasar Ramadhan. Kalau ada pun belum pernah Mak Long jumpa. Mak Long berada di Johor sekarang membantu Emak yang sangat usur.

   Delete
 3. 'Thats a good' article, i usually amazed with' this thing, i asked myself about this opinion, I wish You'll a better articles that can make another people impressive..don't make the article feel rigit and isn't interesting and poor, i like to read this' article and i think this is "good".thank you' m'y brother.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Thank you save one for reading my humble blog and i am glad you like it.

   Delete
 4. Assalamualaikum Mak Long dan Pak Long.

  Saya nak mengambil kesempatan ini untuk mengucapkan selamat berpuasa...semoga kesihatan tetap terpelihara hendaknya!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Waalaikumsalam Uncle,

   Terima kasih Uncle. Ucapan sama juga untuk Uncle seluruh keluarga agar menjaga kesihatan yang baik. Mak Long dah baca nukioan Uncle tetapi belum ada peluang untuk membuat komen. Mak Long jaga Emak.

   Delete
 5. asalamualaikum maklong..mak maklong kat hospital muar ke tangkak...harap cepat sembuh..take care mak long..

  ReplyDelete
  Replies
  1. Waalaikumsalam Yan,

   Aminn..... Begitulah hendaknya. Di hospital Muar.

   Delete