Pages

Saturday, February 20, 2016

Gambar Dulu-dulu

Assalamualaikum,

Di luar kalau tiada angin utara bertiup, sejuknya tidaklah seberapa sangat.  Berat hati hendak buka pintu memulakan tugas harian.  Banyak kerja menunggu, baik di luar rumah mahu pun dalam rumah.  Nun di belakang rumah, tanah batas sudah sedia menunggu budi.  Pak Long sudah siapkan elok-elok untuk tanam bawang.  Rasa hendak demam pun ada.  Sakit kepala terasa hendak keluar otak!  Hendak dikatakan banyak berfikir, itu pun tidak.

Belek-belek beberapa gambar yang tersimpan, terjumpa pula gambar lama ini; membuat hati membuak-buak kerinduan pada Emak di tanah air.  Aduh seksanya hati!  Sudah masuk enam bulan Mak Long balik Texas.  Sudah sampai masa memikirkan tarikh untuk pulang.  Kalaulah Emak sihat dan boleh berjalan jauh memang sudah lama Emak tinggal bersama-sama kami.

Gambar lama ini adalah adik beradik Emak berempat beradik dari satu ibu pertama.  Semua sudah lama tiada meninggalkan kami.  Yang tinggal dalam gambar ini ialah Emak, Kak Milah (sebelah kanan) dan Mak Long.  Adik beradik dari ibu kedua mempunyai lapan orang...ramai!

Budak comel tidak pakai kasut dalam pangkuan Emak itulah Mak Long hahaha perasan konon comel!   Menurut kata Emak, waktu itu Mak Long masih belum boleh berjalan lagi, bercakap bijak!.   Bergerak dengan mengesot laju macam lipas kudung.  Tidak sangka pula bila sudah tua, panjang langkah....  Segalanya itu adalah sesuatu yang sudah ditentukan oleh Nya.Arwah Uteh Man, Arwah Mak Long Semah, Emak, Arwah Uda Timah, Kak Milah
Arwah Abang Yunus dan Mak Long
6 comments:

 1. Teringat kampung di Jorak, Johor ya Mak Long. Saya ada beberapa keping gambar yang saya ambil ketika berada di sana. Gambar di Jeti Tuanku.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Yalah Pak Mail, rindu sangat kat kampung. Sayangnya buat masa ini belum boleh balik lagi.

   Delete
 2. Teringat pula kepada gambar lama saya bersama mak, sepupu dan adik beradik - gambar hitam putih yang mengembalikan kenangan...

  Semoga mereka yang telah pergi sedang aman dalam dakapan kasih dan rahmat Ilahi. Aamiin...

  **baju kurung dengan poket di dada itu sudah tiada lagi kini**

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tengok gambar-gambar lama memang mengusik kenangan kan Kakcik. Itulah baju kurung Johor telok belanga. Lehernya jahit tikam tulang belut, berkocek di dada untuk isi sapu tangan.

   Delete
 3. Arwah Abang Yunus tu "stylo" giler kat atas basikal roda 3...teringin saya nak tahu berapa ringgitkah bayaran untuk mengambil gambar distudio pada waktu itu? Saya pernah bergambar diatas tapak tangan dan diatas sayap kapalterbang. Semuanya diambil seorang Ah Pek di Botanical Garden, Penang!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Mak Long pun dulu ada basika roda tiga macam itu. Warna merah! Tidak pula Mak Long tahu berapa harga ambil gambar di studio. Pastinya lebih murah dari harga sekarang. Tapi buat masa itu terasa amat mahal tapi berbaloi walaupun hitam putih.

   Delete