Pages

Tuesday, December 31, 2013

Nota Happy New Year 2014
Assalamualaikum,
Sayonara 2013
Here is to 2014
A time of new beginnings
And endless possibilities

May the year brings you
Warmth, love and joy
Good health and faith

May your future brings you
Success, prosperity and luckAllah hu akbar


Wednesday, December 25, 2013

Nota Hari Natal


Assalamualaikum,

Sambutan Hari Natal atau Christmas disambut setiap tahun pada 25hb December oleh penganut kristian di setiap pelusuk dunia.  Hari Natal disambut sempena kononya memperingati hari kelahiran Nabi Isa yang dilahirkan oleh wanita beriman bernama Mariam dipanggil Mary oleh penganut kristian.  Mariam melahirkan bayinya tanpa suami kerana itulah kuasa Allah subhanallahtaala.. yang maha esa.  Orang kristian percaya Nabi Isa itu anak Allah.  Di Amerika banyak terdapat sepandok atau kata-kata keramat di papan tanda di merata tempat seperti di gereja iaitu rumah ibadat mereka "God loves his children so much that he sent his only son to save us"…

Menurut beberapa kajian yang dijalankan di Amerika mendapati kira-kira 90 peratus orang Amerika menyambut Hari Natal dengan berbagai cara dan adat.  Kajian juga menunjukkan masih ramai orang di sini menganggap Hari Natal itu sebagai hari cuti agama tetapi tidaklah semua berfikir begitu.  Hakikat sebenarnya hanya segelintir sahaja yang berpendapat sambutan Hari Natal itu cuti agama.  

Yang menariknya dari kajian itu, nyata terdapat berbagai perbezaan pendapat bagaimana orang Amerika mentafsirkan Hari Natal.  Orang-orang angkatan muda beranggapan sambutan Hari Natal itu hanyalah suatu sambutan tradisi yang disambut setiap tahun.  Mereka ini atau lebih dari separuh bilangan mereka tidak akan pergi sembahayang di gereja pada hari tersebut dan mereka tidak mempercayai seseorang wanita boleh melahirkan anaknya tanpa lelaki atau mereka kata "Virgin Birth" itu mustahil.Bandar Blanco

Court House Di Bandar Blanco


Kajian juga menunjukkan orang America menyambut Hari Natal dengan menikmati hari percutian bersama keluarga dan sahabat handai masing-masing.  Rumah dan berbagai tempat dihias dengan lampu warna-warni yang menarik dan cantik seperti dalam alam impian.  Pokok pine sejenis pokok yang luncup dihujungnya dipanggil Chrismas tree dibawa masuk ke dalam rumah dan pokok ini dihias cantik dengan lampu lap lep dan berbagai bentuk bahan hiasan digantung pada pokok itu.  Di bawah pokok pula disusun dan diatur bungkusan dan kotak-kotak hadian.  Bagi kanak-kakak pula diberi kelebihan mengantung setokin panjang lazimnya warna merah di tempat lungunan api atau "fire place".  Mereka ditanamkan kepercayaan bahawa "Santa Claus" akan datang membawa hadiah ketika mereka tidur dengan syarat mereka berlaku baik maka permohonan dan doa mereka akan dipenuhi.  Di hari itu mereka menjamu selera dengan makanan-makanan istimewa yang dimasak khas untuk sempena sambutan itu.  Bertukar-tukar hadiah menjadi kelaziman dalam agenda sambutan itu.  Kanak-kanaklah manusia yang paling gembira sekali bermakna mereka akan menerima berbagai jenis hadiah seperti alat permainan yang mereka ingini.  

Oleh kerana Hari Natal disambut dalam musim sejuk, suasana terutama di kawasan yang tebal dengan salji turun ke bumi menjadikan suasana langskap yang begitu indah untuk dinekmati.  


Hiasan Pokok Christmas Di Hot Spring, Arkansas

Sehari sebelum sambutan Hari Natal kami bertiga beranak pergi melihat lampu-lampu cantik yang dihias indah di bandar LB Johnson dan bandar Blanco.  Cuaca ketika itu ialah 30 degree F atau -1 celcius.   Aduhai sejuk bukan main sampai ketulang!  Oleh kerana keinginsaan melihat lampu, kuatkan juga…..Court House Di Bandar LB Johnson

Rumah Individu


Wednesday, December 18, 2013

Nota Ada-ada Sahaja

Assalamualaikum,

Cuaca sejuk-sejuk begini berat hati hendak melangkah keluar dari pintu rumah.  Ditambah pula tiupan angin kuat terasa maka bertambah sejuknya hingga ke tulang.  Pak Long pula sudah sibuk dengan kerjanya di dalam garage.  Mesin pemanas kuasa gas sudah dipasang untuk memanaskan dalam garage.  Radio di sudut tepi dinding sudah pun berkumandang di stesen "103.5-Bob Plays Anything" mendendangkan lagu-lagu orang putih kegemaran Pak Long.  Tidak mahu ganggu dialah......

Mak Long alihkan perhatian ke bilik jahitan, sambung kerja-kerja menjahit quilt yang masih terbengkalai sejak lebih dari satu tahun.  Disebabkan pembedahan pada kedua-dua mata terpaksalah semua kerja menjahit Mak Long ditangguhkan untuk sementara waktu.  Emak Mak Long pesan kalau  buat sesuatu kerja jangan tidak siap atau tinggalkan terbengkalai.  Tidak siapa suka menyudahkan kerja orang lain yang terbengkalai katanya lagi.  Benarlah kata-kata Emak.  Hai, baru hendak mula menjahit, dari anak mata ini pula ternampak pula lipatan quilt di sisi meja di hujung sana.  Berhenti dan tengoklah sekejap ….  Quilt yang ini pun perlu disambung kerjanya rupanya.  Banyak juga yang belum siap.  

Tiba-tiba sayup-sayup kedengaran suara Pak Long memanggil Mak Long dari luar…  Apa agaknya?  Mak Long segera turun ke bawah.  Yalah big boss panggil, sebagai isteri kenalah menghormati suami tersayang.  Tanpanya sunyi pula tidak seronok juga hidup ini.   

Pak Long berada di bahagian dapur kami, "Awak rasa panaskah?"  Apalah Pak Long ni, tanya orang rasa panas pulak!  Kan musim sejuk ni!  

"Kenapa?"  Tanya Mak Long tanpa menjawab soalannya.  

"I think our heater and air conditioner are not working, dear……"  Barulah Mak Long perasan di dalam rumah kami tidak berasa panas.  Mak Long pakai baju panas.  Alat air conditioner di luar tidak berfunsi seperti biasa.  Pak Long segera menalipon seseorang untuk melihat apa masaalahnya.  Kami bernasib baik, dalam masa 2 jam kemudian seorang mat saleh datang melihat masaalah dan didapati alat heater dan alat air conditioner sesuatu sudah rosak dan perlu diganti baru.  Dia tidak buat kerja membaiki hari itu dan berjanji kembali hari esok dengan alat ganti baru.  

Seperti yang dijanjikan mat saleh itu kembali dan menunaikan kerja memperbaiki kerosakan yang mengambil masa lebih kurang 3 jam.  Amboi!  Mahalnya harga membaiki kerosakan itu.  Alat heater dan air conditioner sudah berfunsi seperti biasa, bersyukurlah.  Harga alat ganti tidak seberapa tetapi upah memperbaiki itu yang sungguh tinggi harganya.   Harga alat ganti dan upah sahaja memakan belanja USD700.00.  Sudah setengah harga tiket kapal terbang untuk Mak Long balik ke Malaysia!   Sebab itulah orang-orang di sini lebih suka buat kerja sendiri daripada menggupah orang lain.  Tetapi dalam hal ini Pak Long tidak ada kemahiran membuat kerja-kerja itu dan terpaksalah memanggil orang luar.

Besok eloklah bakar kayu api di "fire place" itu buat ungun sebagai pemanas dalam rumah.  Akhirnya hari itu terbengkalai lagilah kerja menjahit quilt Mak Long!

Ungun Api
Friday, December 6, 2013

Nota Selamat Menyambut Harijadi SH

Assalamualaikum,Hari ini genab dua puluh empat tahun usia mu.  Happy Birthday, sayang.How Do I Love Thee?


How do I love thee?  let me count the ways.
I love thee to the depth and breadth and height
My soul can reach, when feeling out of sight
For the ends of Being and ideal Grace.
I love thee to the level of everyday's
Most quiet need, by sun and candle-light.
I love thee freely, as men strive for Right;
I love thee purely, as they turn from Praise.
I love thee with the passion put to use
In my old griefs, and with my childhood's faith.
I love thee with a love I seemed to lose
With my lost saints,…. I love thee with the great,
Smiles, tears, of all my life! …. and, if God choose,
I shall but love thee better after death.By:  Elizabeth Barrett Browning