Pages

Thursday, December 31, 2015

Selamat Tahun Baru 2016

Assalamualaikum,




SELAMAT MENYAMBUT TAHUN BARU 2016

MELANGKAH KE HADAPAN DENGAN AZAM
MEMPERBAIKI DIRI:    AGAMA, KEIMANAN, KESABARAN DAN KESIHATAN
AMIN



Nota Setahun Dalam 2015

Assalamualaikum,

Menulis pada petang hari yang ke 365 bagi tahun 2015.  Hari terakhir buat tahun ini.  Ia akan menghilangkan diri buat selamanya.  Yang tinggal hanyalah kenangan dan sejarah abadi dalam hidup di dunia ini.  Untuk peringatan sendiri setiap dugaan yang dilalui memberi pengajaran untuk memperbaiki diri.  Maka cabaran dan dugaan yang diturunkan Allah itu mempunyai rahsia hikmah tersendiri!  Hendaklah ia disambut dengan keikhlasan dengan kesabaran, dimanafaatkan dalam mengatur langkah kehadapan arah kehidupan yang lebih baik.  Perlu yakin setiap yang ditentukan Illahi itu adalah terbaik bagi hambanya.



SELAMAT MENYAMBUT TAHUN BARU 2016



Kenangan sepanjang 2015 :

DECEMBER 2015
USA



Menyambut kedatangan tahun baru 2016 dengan azam baru.  


*****
NOVEMBER 2015
USA


Setiap hujung minggu ( hari-hari Jumaat, Sabtu atau Ahad) di menafaatkan hari melawat Barry Strickland, sahabat baik Pak Long di Pusat Pemulihan, Kerrville, Texas


*****
OKTOBER 2015
USA

Makan angin ke Canada, dan Timur Laut, Amerika


25hb-26hb Oktober
1.  Chattanooga, Tennessee
2.  Great Smoky Mountains - Jumpa Mike & Mary Hollis
3.  Lookout Mountain Ruby Falls, Tennessee


21hb-23hb Oktober
1.  Shenandoah National Park - Skyline Drive, Virginia
2.  Blue Ridge Mountain Parkway, Virginia/North Carolina
3.  Kunjung Robin, di Belmont, North Carolina



18hb -20hb Oktober
Niagara Falls, Canada

*****

SEPTEMBER 2015
USA


27hb September
Camping di Canyon Lake

*****

OGOS 2015
USA

Sepanjang bulan ini dimenafaatkan dengan kerja-kerja amal 
untuk jiran tertangga dan sahabat terdekat.

*****

JULAI 2015
MALAYSIA



Dua kali penerbang jauh merentas benua menunaikan tanggungjawab 
sebagai anak, ibu dan isteri



20hb Julai
Harijadi Mak Long

*****

JUN 2015
MUAR, JOHOR, MALAYSIA


1.  Berpeluang menjaga Emak di Hospital Muar sepanjang Ramadhan
2.  Berpeluang rehatkan minda bersama anaknda AHQ
3.  Berhari raya idilfitri bersama keluarga dan cucunda Anna



Kali pertama bertemu Adik Niney Azman setelah sekian lama kenal di alam maya
Bertemu di Hospital Muar dan makan tengahari di Tanjung Emas, Muar, Johor

*****

MEI 2015
USA



Kami bergegas ke Ashville, North Carolina 
menziarah sahabat iaitu Barry Strickland terlantar kerana kemalangan motosikal dan strok.
Beliau dirawat di ICU, Ashville Mission Hospital, North Carolina  selama seratus hari
kemudian dipindahkan ke pusat pemulihan di Kerrville, Texas





Banjir besar di Sungai Blanco, Wimberley, Texas 
mengorbankan 21 nyawa dan merobohkan dua buah jembatan utama.  
Sungai ini hanya beberapa batu dari kediaman kami



Gambar menunjukkan satu daripada jambatan yang roboh



Banjir dan taupan besar di Comal Country, Texas



10hb Mei
Jambangan Hari Ibu dari Icah

*****

APRIL 2015
USA



20hb April
Anniversary kami

Sempena menyambut anniversry kami di musim bunga kami pergi makan angin 
di tempat-tempat seperti di bawah:



17hb - 18hb April 
1.  Quray, Colorado
2.  Silverton Train Ride, Durango, Colorado



16hb April
Montana and Idaho




14hb - 15hb  April
Nainamo, Canada



12hb - 13 April
Skagit Valley Tulip Farm, Washington State



9hb - 11hb April
Arches of National Park, Moab, Utah

*****

MARCH 2015
Malaysia


Penerbangan pulang ke tanah air menunaikan tanggung-jawab
kepada Emak dan keluarga.  Di samping itu bertemu dengan sahabat-sahabat terdekat.



4hb - 5hb March
Bersama sahabat baik Normah dan Madinah 

*****

FEBRUARI 2015
MALAYSIA


28hb Februari - 1hb March
Pertemuan Serikandi STF 1968 dan Enche Gu Mr Chan di rumah 
Datin Maimunah Hussin, Ipoh



20hb - 21 Februari
Bersama adik angkat kesayangan Wan Anizam di Majlis Perkhawinan 
anak bekas Boss Encik Karim Abdullah, Shah Alam



15hb Februari
Majlis pertunangan anak saudara Muhammad Fauzan dengan tunangan Raja Nurulain

*****

JANUARI 2015
TEXAS


Musim sejuk, beku  (Freeze)













Tuesday, December 29, 2015

Nota Senaman Sakit Pinggang

Assalamualaikum,

Mak Long buat salah satu dari senaman yoga seperti dalam u-tube di bawah untuk meleraikan urat yang kusut menyebabkan sakit pinggang tempuh hari.  Alhamdulillah ... Hasilnya baik bagi yang bersesuaian menjalankan senaman ini.









Monday, December 28, 2015

Terseliuh Urat


Assalamualaikum,

Semalam konon-konon hendak bersih dan kemas rumah.  Tiap-tiap minggu hendak kena buat rutin yang sama.  Entah dari mana habuk-habuk ini datang, pada hal tingkap dan pintu sentiasa tertutup rapat. Aduhaii... Terasa betapa kekuatan tenaga entah kemana perginya?  Masa-masa macam ini bagusnya kalau ada seorang bibik!  Sekiranya di tanah air sendiri ada bibik itu perkara biasa ...   

Ketika bongkok hendak mengaut habuk ke dalam bekas tiba-tiba terasa bahagian pinggang direntap bisa yang teramat sangat.  Aduiiii... Tidak boleh tegak sampai terkeluar air mata you!  Pak Long di luar rumah tidak boleh dengar panggilan Mak Long.  Gagahkan juga merangkak pelan-pelan baring di lantai sejuk.  Lama juga begitu!  Tunggu Pak Long masuk.  Kira-kira sejam kemudian barulah beliau masuk.  Haaala... Terkejut besar Pak Long bila melihat keadaan... Sibuk ajak hendak pergi ke klinik.  Mak Long rasa tidak perlu hanya tergeliat salah urat.  Manjalah bila Pak Long papah ke sofa.  Bila lagi kan kita hendak manja!  Lalalala....

Mujur juga Mak Long sikit-sikit tahu teknik senaman yoga.  Apabila sudah berasa kurang sakit, perlahan-lahan mulakan latihan yoga khas untuk sakit pinggang hingga terasa longgar sedikit urat.  Sapu minyak dan letak tuala panas (heating pad) di pinggang membantu melegakan kesakitan.  Jangan main-main bila dapat salah urat nih..

Kiranya berlaku kepada pembaca-pembaca, jangan panik.  Tidak tahu teknik yoga tidak mengapa.  Kalau tahan dan boleh berdiri sambil berpapah pada dinding atau kerusi atau apa-apa yang setabil menahan dari jatuh, perlahan-lahan buat seperti rokoq ketika solat sambil tarik nafas dan tahan nafas.  Bila sudah dapat buat rokoq lepaskan nafas perlahan-lahan kemudian tarik nafas seperti biasa.  Tarik nafas dan tahan sambil luruskan badan semula, lepaskan nafas perlahan-lahan.  Ulang beberapa kali..insya Allah lega juga dan cepat sembuh.  Bila sudah lega boleh buat cara sujut beberapa kali tentukan badan lurus tidak melengkong atau senget dan ulang dua atau tiga kali begitu.  Letakkan 'heating pad' atau 'hot water bottle' kalau ada di tempat berkenaan.  Lebih elok pergi berjumpa doktor atau berurut supaya dapat memberi bantuan yang lebih baik dan berkesan.  

Kebanyakan kemalangan yang dianggap remeh boleh berlaku dalam rumah ketika panjat tangga, berkemas rumah, menyapu sampah dan sebagainya.  Malah kadang-kadang kemalangan dalam rumah boleh membawa kemudaratan yang teruk.  Terutama seperti makcik tua macam Mak Long nih!  Hihihi.....

Heating pad












Nota Persediaan Menghadapi Musim Sejuk

Assalamualaikum,


Ungun api

Alahaii.... bila musim sejuk datang kami pastikan membuat beberapa persediaan untuk menghadapi sebarang kemungkinan masaalah berlaku.  Setiap hari mesti melihat dan meneliti ramalan cuaca yang berubah-ubah.  Tidak semestinya semua ramalan yang diberi itu menepati apa yang diramalkan, kerana segalanya adalah ketentuan yang maha Pencipta.  Maka tugas kami bersedia terlebih awal, kalau sudah bersedia dan terjadi juga perkara yang tidak diingini barulah dikatakan takdir!

Ramalan kaji cuaca meramalkan dalam dua minggu ini daerah kami akan mengalami cuaca buruk, hujan lebat berair batu, angin kuat tiupan dari utara dan yang amat ditakuti ialah angin puting beliong (tornado).  Dua hari lepas angin puting beliong telah meranapkan beberapa kawasan di Dallas.  Ramai yang kehilangan harta benda dan tempat berlindung.  Syukur alhamdulillah rumah Icah, anak kami tidak apa-apa berlaku walau pun tempat berlaku itu terlalu hampir dengan rumahnya.  

Awal-awal lagi kami selimutkan pokok-pokok yang mungkin rosak terkena cuaca beku (freeze), seperti pokok jambu batu, pokok limau purut dan pokok tin yang masih muda.  Pokok serai sudah dibungkus rapi begitu juga pokok cili dan bunga raya.  Pokok-pokok lain seperti paku/pakis (ferns), anak pokok kepaya tidak perlu diselimut kerana letaknya dalam pasu di beranda hadapan menghadap sebelah selatan terlindung dari angin utara.

Tugas Pak Long kena tutup semua kepala paip di luar rumah dengan penutup khas boleh dibeli dari kedai.  Pastikan tong gas penuh untuk pemanas udara sekiranya kuasa letrik terputus.  Tahun pertama kami tinggal di daerah Hill Country, kami tidak bersedia.  Bila cuaca menurun sejuk aras beku, air dalam batang paip beku menyebabkan saluran batang paip pecah.  Akibatnya tiada bekalan air selama seminggu!









Tuesday, December 22, 2015

Nota Musim Sejuk Bermula

Assalamualaikum,


Hari ini secara rasmi diistiharkan dalam kalender tahun 2015 bermulanya musim sejuk tahun ini bagi benua Amerika Utara.










Monday, December 21, 2015

Nota Memerun

Assalamualaikum,


Akhir-akhir musim luruh tahun ini tidak seperti tahun-tahun yang lepas.  Maksudnya cuaca tidak seburuk hingga merosakkan tanaman membuat tanaman habis melecur kerana kesejukan.  Lazimnya semua tanaman di kebun mesti dilindungi dengan menutup tanaman dengan kain gebar buruk atau plastik lebar sebagainya.  Tahun ini baharu satu kali belaku kesejukan beku (freeze) di tempat kami...alhamdulillah.  Tanaman seperti serai, keladi dan pokok jambu batu Mak Long selamat.  Harapan Mak Long agar musim sejuk juga tidak teruk tahun ini...mudah-mudahan.  



Pokok jambu batu baru hendak hidup

Pokok tumbuhan liar "bluebonnet" iaitu bunga kebangsaan Texas telah mula tumbuh melata dengan biak di depan rumah sejak awal bulan Oktober dan November.  Pokok bluebonnet memang tumbuh dalam musim dingin dan sejuk.  Lagi sejuk, lagi menjadi dia.  Bunganya berwarna biru akan mula berkembangan dalam di akhir musim sejuk hingga musim bunga.


Bluebonnet

Setiap musim panas di mana kami tinggal sering mengalami kemarau teruk yang berlarutan hingga beberapa bulan tanpa hujan.  Biasanya majlis perbandaran mengeluarkan undang-undang  tidak membenarkan membakar di kawasan rumah atau di kawasan-kawasan lapang.  Semua pokok-pokok yang Pak Long tebang di sekeliling kawasan rumah terpaksa dilunggukkan beberapa tempat sehingga semuanya jadi kering berdenting.  Kononnya dahan dan ranting itu nanti hendak di mesen halus sahaja untuk jadikan sungkup (mulch).  Tetapi sampai la ni tidak berusik, sudah kering payahlah hendak dimesen, nanti habuk pulak berterbangan, buat semua orang dapat batok!  Sungkup itu nanti akan digunakan untuk menutup keliling pokok di mana ia membantu melindungi kelembaban keliling pokok dari kering.  Tetapi tidak menjadi......  Apabila musim luruh sudah tiba dan cuaca pula mulai dingin maka undang-undang "burn ban" dilongarkan.  Pak Long mencongak-congak berapa longgok unggun hendak dibuat untuk memerun semua kayu keringnya.  Longguk-longguk itu pula mesti tidak terlalu besar agar mudah menjaganya, maklum semuanya kering.  Sedang kami berborak-borak tentang tugas itu, jiran kami Brenda yang pindah tetap beberapa bulan lalu muncul dengan lenggang seperti lelaki!   Pernah membuat anteri berkenaannya dahulu.    Di sini

"What y'all doint...?"  Sapanya dengan loghat orang Texas.  Senyuman di bibirnya tidak pernah lekang.  Kami ceritakan rancangan kami itu kepadanya.  "I will help you!  Let's do it!"  Whaaa ini peluang sudah sangat baik, bak kata pepatah orang mengantuk disurungkan bantal.  

Rupanya Brenda memang seorang yang ringan tulang.  Tidak kira apa jua kerja dia suka membantu.  Jiran kami di sebelah tidak jauh itu pun Brenda bantu bersihkan laman rumahnya.  Sifat dirinya sahaja wanita, tetapi tenaga dan gaya hidupnya seperti seorang lelaki.  Pak Long berbisik pada Mak Long, "I have to watch her not to get too close to my wife!"  Hahahaha Pak Long nih ke situ pulak fikirnya.....



Pak Long siram air keliling ungun api

Kerja memerun dimulakan dengan tiga lunggun.  Setiap lunggun Pak Long sediakan air agar api yang marak terkawal.  Tetiba angin pula mula bertiup,  hai bimbang juga takut api melarat.

Brenda at work!

Berihat

Tengahari itu Mak Long sediakan makan tengahari dengan beehoon goreng rencah udang besar-besar.  Mak Long tanya Brenda sekiranya dia pernah maka masakan orang Malaysia.  Tak pernah katanya.  Kenalah diterangkan apa benda alahnya beehoon goreng..  Habis sepinggan penuh dia makan beehoon goreng.  Sedap sangat katanya...  Kesudahannya dia hendak belajar pulak macam mana masak beehoon goreng.  Mak Long janji akan tunjukkan cara memasak beehoon dan nasi goreng nanti.  

Brenda menyatakan, dia mahu Marla iaitu rakan kongsinya juga merasa beehoon goreng.  Adalah lebih sedikit beehoon goreng itu, dapat juga Mak Long bekalkan untuk Marla.  Menurutnya Marla suka makan makanan yang pedas-pedas, jadi Mak Long tambah dengan cili hiris sekali.  Marla kini sudah dapat kerja baru di sebuah kelinik di San Antonio.  Beliau bertugas sebagai jururawat bertauliah.  Marla pula kuat bercakap dan ramah.  Sifatnya penuh kewanitaan.... 

Manusia di muka bumi ini mempunyai pelbagai ragam, tabiat, kepercayaan dan adat resam.  Kita adalah ciptaan Allah SWT yang paling istimewa.  Demi itu perlulah setiap insan itu hormat menghormati antara satu sama lain, mudah-mudahan berjaya hidup dalam suasana aman dan damai.

Unggun Api 

Berbalik kepada kerja membakar tadi, habis kerja itu hingga lewat petang kira-kira pukul lima.  Musim sejuk waktu siang lebih pendek dari waktu malam.


Unggun yang hampir malap



















Nota Riadah Pagi Isnin

Assalamualaikum,


Minggu ini tiap-tiap hari cuaca cantik walaupun ada harinya matahari tidak keluar walau seketika pun... alhamdulillah.  Suhu pun mesera dengan kulit tidak berasa kesejukan hingga ke tulang.  Angin dari utara pun tenang tidak menganas menghembus badai sejuknya.  Cuaca macam ini memang sesuai untuk berjalan atau jogging sihatkan badan yang sudah letih ini.  Pak Long mengingatkan selalu kena ikut nasihat doktor agar bersenam selalu.  Eloklah cakapnya itu.. kalau cuaca terlalu sejuk tidak tahan pula badan menjadi kaku pula.

Pak Long pulak bersemangat benar hendak berjalan pagi ini.  "Are you going for a walk today?..."

Mak Long:  "Yes.."

Pak Long:  "I come with you..."  

MakLong:  "Sure..... Let's walk by the dam" 

Canyon Lake letaknya tidak jauh dari rumah... hanya lebih kurang dua atau tiga batu sahaja jauhnya.  Di sana disediakan satu jalan tambak sejauh satu batu lebih di sisi Canyon Lake untuk pengunjung beriadah berjalan kaki atau kayuh basikal.  Pagi ini kami buat satu kali ulang alik sahaja.  Biasa kami buat dua, tiga kali ulang alik.  Namun begitu terasa juga tegang urat keting bila cuba memanjat batu di pinggir tasik itu.  Meleleh peluh, barulah segar rasa badan.



Canyon Lake








Saturday, December 19, 2015

Nota Sekodeng

Assalamualaikum,

Mak Long perasan berasa ada seseorang atau sesuatu memerhatikan kami di waktu pagi.  Ada juga rasa seriau sesekali tetapi Mak Long tidak hiraukan.  Berfikir itu hanyalah bayangan permainan perasaan pepagi sejuk hendak bangun keluar dari selimut gebar yang hangat menyelubungi tubuh.  Di 'bilik kecil' semacam ada sahaja mata memerhati dari luar... Apakah agaknya?  Sementara itu kebiasaan Mak Long pusing kepala paip di singki besar-besar tunggu air suam keluar dari batang paip.  Mak Long toleh ke tingkap sebelah kanan di mana terasa ada mata mengintai!  Rupa-rupanya .... Nak tau apa???  Dia berdiri tegap semacam patong menghadap tingkap 'bilik kecil'.  Tidak nampak jelas kerana masih gelap!  




Inilah dia rupanya yang selalu mengintai!




Pagi tadi Pak Long pula cakap, "Look over there........, your peeping tom is back...!"





Mak Long ambil gambar dia pun tidak beralih malah bergerak semakin rapat ke tingkap bilik tidur kami!




Toya saja muka suka mengintai.....!




Dengar pintu belakang berkiut dibuka, cepat-cepat dia lari menuju ke belakang....  


Setakat ini ada enam ekor rusa jantan bertanduk cantik datang makan jagong yang Pak Long tabur setiap pagi.  Apabila mereka makan, rusa betina tidak dekat... Kena kejar tidak berbaloi kena tanduk.  Jinak tetapi liar...........




Sekarang adalah musim memburu, maka ramailah pemburu berusaha untuk mendapatkan tanduk-tanduk cantik mereka.  Itu belum tentu mereka akan makan daging buruan!  Maka itulah sebabnya banyak rusa datang di kawasan rumah kami berlindung diri.  Seolah-olah mereka tahu pemburu tidak dibenarkan memburu binatang berhampiran dengan kawasan perumahan.












Saturday, December 12, 2015

Nota Sarap Ubi Keledek Dan Ubi Kentang Bakar

Assalamualaikum,

Riadah berjalan kaki pagi ini seronok juga ditambah dengan cuaca yang cantik dan dingin.  Berpeluh.. Rasa segar badan..!  Lapang fikiran...!  Sampai di rumah  Pak Long pula sibuk membakar beberapa tunggul pokok cedar kering keliling rumah.  Mak Long alah dengan bunga pokok tersebut.  Itu yang sebuk sangat Pak Long menebang pokok-pokok cedar atau nama saintifiknya "juniperus".

Kebetulan pula Mak Long memang belum sarapan lagi.  Terasa lapar!  Sudah mengopi awal-awal sebelum berjalan tadi.  Bila melihat tunggul terbakar itu teringat zaman kanak-kanak dulu.  Makan ubi kayu bakar ...bakar dalam unggun api.  Emak Mak Long bercucuk tanam di keliling rumah kampung kami.  Antara tanaman Emak ialah ubi kayu.  Emak akan cabut ubi kayu yang sudah berisi lalu meletakkan ubi itu dalam unggun di mana abu panas membantu membakar ubi.  Emak bentang tikar buruk di atas tanah dan kami makan ubi bakar itu bersama..kadang-kadang cicah dengan gula pasir atau sambal belacan campur mangga .... sedap tau!  

Keinginan hendak makan ubi kayu bakar menular kembali membuat Mak Long terliur sangat, tetapi di mana hendak cari ubi kayu?  Pak Long ingatkan tentang ubi keledek dan ubi kentang dalam pantry.  Apa lagi, laju kaki berjalan masuk ke dapur cari benda yang diingini..hahahaha.. ada terletak dalam bakul!

Musim-musim omputeh menyambut perayaan "thanksgiving" dan hari natal di Amerika, banyak ubi keledek warna kuning atau oren dijual di mana-mana.  Di pasaraya mereka letak dalam tong atau kotak besar bertimbun-timbun ubi keledek.  Mak Long pun sibuk beli.  Besar-besar sais ubi keledek tidak perlu beli banyak-banyak.  Mak Long sengaja pilih ubi keledek yang lebih kecil.  Selain dari ubi keledek, ubi kentang juga antara jenis-jenis ubi yang penting dalam permakanan di negara ini.  

Ubi keledek dan ubi kentang mengandungi zat galian yang sangat tinggi khasiatnya dan  bermanfaat untuk kesihatan manusia.  Antara zat kandungan dalam kedua-dua jenis ubi ini  ialah serat, calcium, vitamin B6, potassium, magnesium, vitamin A, vitamin C, Vitamin E dan manganese.

Menurut kajian, manfaat kesihatan yang terkandung dalam ubi keledek mengatasi ubi kentang.  Untuk mendapat nilai zat serat yang lebih baik adalah dengan memakan kulit ubi itu sekali.  Biasa kalau Mak Long masak kari, kulit kentang tidak dikopek, dimasak sekali dengan kulit-kulitnya.

Di bawah ini adalah hasilnya:    
  



Bahan:

Ubi keledek dan ubi kentang
Aluminum foil
Sedikit minyak zaitun
Garam



Cuci keledek/kentang dan lap kering.  Mak Long tak kopek kulit..  Sapu minyak pada ubi keledek dan ubi kentang lepas itu tabur garam banyak-banyak.




Bungkus kemas-kemas ubi keledek dan ubi kentang dengan aluminum foil.




Letak dalam abu panas tepi tunggul yang sedang berunggun.  Biarkan masak selama lebih kurang dua puluh minit.  Hendak tahu kalau sudah masak, ambil gerpu atau lidi pengorek gigi (yang bersih tidak diguna lagi) dan cucuk ubi.  Kalau lidi boleh tulus dengan mudah tandanya sudah masak.




Sudah masak......  Mak Long guna cangkol untuk mengait ubi-ubi itu dari abu panas seterusnya bawa ke meja, biarkan sejuk sedikit.




Belah dua, letak butter, guna gerpu - campur dan penyek-penyekkan butter dengan ubi keledek bakar itu ..tiup-tiup sedikit sebab panas dan ngap!!   

Omputeh di sini makan ubi keledek bakar campur dengan butter banyak-banyak dan gula merah!  Mak Long tidak suka makan dengan gula merah...terlalu manis!  Ada juga mereka guna ubi keledek untuk buat pie...sedap juga.

Hendak makan ubi kentang bakar pun buat macam ubi keledek juga.  Cuma bezanya tidak taruk gula merah.  Ia lebih sedap ketika berasap-asap panas itu taruk butter, cheese, sour cream dan hirisan daun bawang sedikit. Tetapi awas makan macam ini selalu akan menambahkan berat badan!  

Itulah sarapan kami pagi ini...  Mungkin tengahari nanti tidak payah !!.... kenyang makan ubi kentang dan ubi keledek bakar!












Saturday, December 5, 2015

Nota Happy Birthday Icah

Assalamualaikum,



6th December, 2015






Today
You turn another year older
How quickly you have blossomed

Watching you all grown up
Is like a real dream

Time truly passes
Faster than it seems

Watching you be all mature
Is like a daydream proven true

We are so proud 
For having a daughter like you..

Icah
We wish you
A very Happy Birthday
May ALLAH is always with you