Pages

Saturday, January 31, 2015

Nota Cepatnya Masa Belalu.

Assalamualaikum,


Cepatnya masa berlalu.  Bulan Januari rasa sangat sekejap.  Bulan Februari sudah pun sampai.  Semuga di bulan Februari akan membawa munafaat dan rahmat, rezeki yang melimpah ruah, kedamaian serta kesejahteraan yang dicari.  



Pancuran Yang Sentiasa Mengalir Jernih
















Friday, January 30, 2015

Nota Gambar Di Hari Jumaat

Assalamualaikum,

Hari ini cantik, matahari bersinar cerah dan suhu sejuk.  Damai dan tenang rasa fikiran menikmati keindahan Pencipta.  Suka Mak Long berkongsi apa yang dilihat dan dinikmati di hari Jumaat yang mulia di Canyon Lake, Texas.  Alhamdulillah..... Allah hu akbar...



Blue Bird

Hanya Tinggal Ranting

Tiada Daun Hanya Buah

Pokok Cypress Menongkat Langit

Dahan Yang Rengges (botak)


River Road, Canyon Lake













Thursday, January 29, 2015

Nota "The Sniper" - Penembak Hendap

Assalamualaikum,

Kemarin selepas sarapan pagi, hari mendung sahaja, hujan dan angin bertiup agak kuat juga.  Waktu-waktu macam ini enak menghirup kopi kampung panas.  Mak Long terpaksa batalkan keinginan beriadah berjalan kaki seperti biasa.  

Pak Long cadangkan kami keluar ke Bandar San Marcus kira-kira 23 batu jauhnya dari rumah kami.  Pak Long perlu ke kedai gunting rambut, katanya.  Sementara menunggunya Mak Long bolehlah "window shopping" di J C Penny katanya lagi.  Dah tua-tua ini Mak Long tidak berminat membeli belah tapi tengok-tengok tu apa salahnya.  Rambutnya memang sudah panjang pun, sudah melilit telinga.   

Tambah Pak Long lagi mungkin menonton satu movie yang telah pun beberapa lama masih ditayangkan di panggung wayang.  Lama tidak menonton movie teringin juga rasanya.  Akhirnya itulah yang kami dahului, menonton "The American Sniper".      

Menurut keterangan yang diberi ceritanya kesah benar-benar berlaku.  Chris Kyle bertugas sebagai US Navy SEAL telah dihantar ke Iraq dengan satu misi.  Tugasnya ialah sebagai penembak hendap atau penembak curi memberi perlindungan kepada askar-askar yang sedang bertugas di medan perang.  Oleh kerana kecekapan dan kemahiran yang luar biasa ia digelar "Legend" tetapi nyawanya juga sentiasa dihujung peluru.  Beratus orang musuh yang mati dari tembakannya.  Tetapi Chris Kyle juga menghadapi masaalah besar dalam rumahtangganya walau pun ia cuba berusaha menjadi suami and bapa yang baik namun hatinya sentiasa terpanggil untuk kembali bertugas di medan perang menyelamatkan kawan-kawan serta melawan dan mengalahkan musuh.  Fikirannya terganggu dengan peristiwa-peristiwa ngeri di Iraq.  Suatu hari oleh kerana tugas untuk menyelamatkan rakan-rakan dari letupan bom, Chris Kyle terpaksa menembak seorang kanak-kanak bersama seorang wanita Iraq yang tidak berdosa.  Mereka berani mati membawa bom tangan untuk dilemparkan kepada askar Amerika.  Sebenarnya mereka telah dijadikan sebagai perisai dan umpan oleh musuh.  

Mak Long sedih dan tidak sedar air mata meleleh, apabila melihat orang-orang Islam menggunakan kanak-kanak dan wanita mereka menjadi mangsa dan umpan bagi askar Amerika.  Mereka sepatutnya memberi perlindungan kepada kanak-kanak dan wanita mereka.  Di situ jelas lelaki Islam di Iraq yang konon mempertahankan negara dari musuh jadi pengecut kerana sanggup mengorbankan anak-anak dan isteri sendiri menjadi umpan sasaran.  

Hati Mak Long pun geram juga dengan askar Amerika yang juga sama-sama tidak berhati perut.  Betapa ruginya dunia peperangan yang tiada penghujungnya.  Rakyat yang tidak berdosa menjadi korban tidak pasal-pasal.  Pemerintah negara pula duduk senang lenang, sedang rakyat jadi korban.  Tidak pula menyalahkan pihak askar sangat.  Mereka hanyalah menurut dan menjalankan tugas yang diperintah oleh ketua walau pun ada juga di antara mereka tidak bersetuju dengan peperangan. 

Beribu ramainya bekas askar Amerika dilapurkan gugur dan ramai menggalami tekanan jiwa yang teruk sekembalinya mereka dari Iraq seperti Chris Kyle.  Ada yang membunuh diri, tidak tahan dan tidak sanggup dengan penderitaan yang ditanggung.  Ramai yang cacat dan hilang upaya.  Ada yang tidak mampu menanggung sara hidup kerana kecacatan teruk.  Di TV pula setiap hari melaung-laungkan meminta derma dari orang ramai untuk membantu bekas-bekas askar dan keluarga mereka yang kurang upaya.  Kenapa ketua-ketua negara yang hidup senang lenang itu tidak membantu?  Gelagat mereka semakin bongkak lagi sombong ada!

Wahai manusia berhentilah berperang antara satu sama lain.  Sayangilah dan hormatilah nyawa sesama manusia.  Tidak ada hasilnya sama ada menang atau kalahnya berperang.  Cacat anggota dan kurang upaya ada!  Ketua negara yang gilakan kuasa jugalah hidup senang!  

Berbalik pada cerita Chris Kyle, isterinya mengugut untuk meninggalkannya sekira Chris Kyle masih tidak mahu berhenti dari menjadi askar penembak hendap dan kembali kepangkuan keluarga.  Demi keluarga akhirnya Chris Kyle berhenti walaupun hatinya berat.   Sekembalinya ke tanah airnya ia membantu askar-askar yang hilang upaya di sebuah pusat pemulihan.  Malangnya suatu hari Chris Kyle telah ditembak mati oleh salah seorang dari bekas askar yang sedang dibantunya itu.  

Allah itu maha adil!



Padang Pasir














Wednesday, January 28, 2015

Nota Happy Birthday Kakak

Assalamualaikum,

Today 29th January is another special day of the month that I share with my special "zuriat".  She is our eldest girl!




Kakak at 3 years old




How very fast the time has flown
The years seem such a whirl
Since you were just a tiny child
A precious baby girl.

How quickly you have blossomed
Through those tender childhood years
When every single day had moments
Full of joy and tears.

But all those nostalgic childhood days
Which have sped so swiftly by
Have seen you reach the birthday every year
All in the blinking of an eye.

So think about your future
Special things to see and do
New faces and new challenges
Just waiting there for you.

For your birthday is a milestone
And it marks another turn
Today is a day for celebration
Our doa' and love is all for you today and every day.

Enjoy this special birthday
Feel the love in all you do
For "Kakak" dearest daughter
No one deserves it more than you.

Wishing you a very Happy Birthday
May ALLAH is always with you



















Tuesday, January 20, 2015

Nota Happy Birthday HQ

Assalamualaikum,


Today is 20th January, 2015.  It is a special day that my son and I share together.  It is his birthday!  My boy, you sure have grown up, and  I always love you, son....






If you think you are beaten, you are

If you think you dare not, you don't

If you like to win but think you can't, it's almost a cinch you won't

If you think you'll lose, you're lost

For out in the world we find success begins with your will

It's all in the state of mind

If you think you are out classed, you are

You've got to think high to rise

You've got to be sure of yourself before you can ever win the prize

Life's battles don't always go to the faster woman or man

But sooner or later, the ones who win are the ones who thinks they can

I know you can

Happy Birthday My Dearest Son!

ALLAH is always with you










Saturday, January 17, 2015

Nota Beautiful Day..

Assalamualaikum,

It is still early in the morning.  I start each day by thanking Allah SWT for a good life and good health we have each day.  Today is one of them which I describe them through my camera:


Beautiful Sunrise 

After Subuh prayer presenting us with a most beautiful sunrise greeting the day.  It is still cold and it is going to be beautiful great day.



Cardinal
Cardinal

A beautiful cardinal came around for his breakfast.  He does not come too often though unless he is hungry, I guess.


A Sparrow

They told me that the above picture is a sparrow.  I think, if I am not mistaken in Malaysia it is called "Burung pipit"....  Sparrow normally come in front of our kitchen for meal in a big group singing and eating at the same time.

Below are pictures of deer that come this morning.  Four bucks and 5 does..  They come every morning exactly at the same time for corn.  I do not care to feed them anymore!  But I still love watching and taking their pictures whenever I feel like doing it.



The Bucks

The Frost

Notice the whites covering the ground?  We have frost every morning and it is gone when the sun comes up or when the wind blows it away.

















Friday, January 9, 2015

Nota Lampu Xmas 2014 Dan Tahun Baru 2015


Assalamualaikum,






Cerita ini sudah lama, tetapi baru ini mampu ditulis selepas tengok beberapa gambar di album gambar.  Petang sebelum hari Natal, Pak Long cadang hendak ke Bandar Blanco dan Bandar Johnson City melihat lampu yang dipasang secara besar-besaran oleh Syarikat Letrik Pendernales setiap malam sempena menyambut perayaan Christmas dan Tahun Baru 2015.  Setiap tahun pihak letrik Pendernales menganjorkan memasang lampu.  Mulai musim menyambut Hari Natal hinggalah ke tahun baru lampu-lampu terang benderang dipasang.  Malah ramai penduduk yang berugama Kristian juga memasang lampu di rumah dan sekeliling kawasan kediaman mereka.  Macam kita jugalah bila hendak sambut perayaan Hari Raya Idilfitri.

Selepas Maghrib kami pun bertolak ke sana mulai dengan Bandar Blanco.  Di sini lampu dipasang di sekitar Blanco Square sahaja meliputi bangunan The Court House dan kedai-kedai kecil di sekelilingnya.  Kami tidak pun keluar dari kereta.... sejuk!  Ambil gambar pun dari dalam kereta hi hi hi....



Bandar Blanco Square

Bandar Blanco

Kami tidak lama di Bandar Blanco.  Kami teruskan ke Bandar Johnson City yang tidak lah begitu jauh dari Bandar Blanco.  Bandar Johnson City ialah tempat kelahiran bekas President Amerika ke 36 iaitu President Lyndon D. Johnson.  Bandar itu dinamakan sempena nama beliau.



Johnson City


Johnson City

Biru itu Sejuk 




Cuaca pada malam tersebut sangat sejuk kira-kira 29 degree fahrenheit (-1.7 celsius).    Menggigil kesejukkan walau sudah pakai pakaian tebal.  Ramai juga orang ramai datang untuk melihat sinaran lampu yang dihias di setiap ranting dan dahan kayu-kayu besar dan tinggi.  Terang benderang, mestilah mennggunakan kuasa letrik banyak.


Bandar Johnson City


Bandar Johnson City
















Nota Sejuk Beku

Assalamualaikum,



Musim Sejuk


Sejak kemarin ramalan kaji cuaca di TV memberitahu bahawa suhu cuaca akan turun hingga ke bawah aras beku.  Dinasihatkan agar melindungi tanaman dan binatang peliharaan.  Pak Long pula sibuk memanaskan suhu dalam garage di mana saluran paip membekalkan air kami ke dalam rumah.  Garage tidak mempunyai penebatan (insulation) dinding.  Jadi bila cuaca sejuk ke aras beku, bekalan air ke rumah terjejas.  Air beku dalam batang paip boleh menyebabkan batang paip retak atau pecah.  Pak Long telah menutup semua kepala paip di luar rumah dengan penutup khas dibeli dari kedai "Home Depot" beberapa tahun dulu.  Benda-benda macam ini kena sentiasa bersedia agar tidak jadi dah tersepak baru nak bersedia.  

Peristiwa air dalam saluran paip beku berlaku tahun pertama kami berpindah di kediaman sekarang.  Lima tahun lepas.  Satu minggu kami tidak ada bekalan air... bayangkanlah!  Hendak masak tidak boleh, hendak mandi apa lagi...  Sumba air itu penting, jadi tidak boleh membasir air!  Hendak wuduk kena beli air dalam botol.    

Selepas kerjanya sudah siap Pak Long bantu Mak Long mengalih pasu-pasu bunga ke dalam garage dan ke beranda rumah kemudian tutup dengan kain.  Pokok-pokok seperti pokok limau nipis kami tutup dengan kain cadar buruk dan plastik.  Mak Long tidak buang kain-kain seperti cadar lama.  Banyak gunanya waktu-waktu begini.  Beku keras rasa jari-jari Mak Long walaupun pakai sampul tangan.  Gambar di bawah itu kalaulah Pak Long tahu gambarnya diambil candid .. kena jeling berapilah Mak Long!  Hi hi hi...




Tangkap Gambar Candid


Kami penuhkan bekalan bijian makanan burung dalam semua sangkar.  Banyak pulak burung datang berebut makan dengan tiga ekor tupai ketika ini.  Tidak hairanlah kerana semua pokok dan tumbuhan kering dan ada yang mati terus, gondol tiada berdaun dan  memang sudah pasti serangga seperti semut, ulat bagai makanan biasa mereka pun tiada.  Kesihan mereka.....


Sparrow?

Burung jenis dalam gambar di atas itu kadang kala sungguh banyak datang berebut makan.  Tidak pasti nama burung-burung itu.  Nanti bila senang Mak Long google.  Begitu juga burung punai mengutip bijian yang bertabur di bumi, tupai punya kerjalah tu.  Tidak dapat makan bijian mereka goncang sangkar hingga habis bertabur bijian di bumi.


Tupai

Walaupun cuaca sejuk, pokok-pokok masih perlu disiram.  Mak Long tanam pokok limau purut dalam pasu besar. Menjadi juga... Lebat daunnya sudah masuk dua tahun. Senang bila hendak guna dalam masakan.  Orang kampung mana boleh lupa benda-bender macam itu.  Maka tidaklah payah lagi bawak balik dari kampung setiap kali balik ke tanah air.  Setiap kali Mak Long "songlap" barang dari kampung, Pak Long geleng kepala.  Katanya "Hati-hati nanti kena tangkap bawak barang pertanian dari luar negara.". So far so good!  Mintak-mintak janganlah kena tangkap ek....

Satu ketika dulu Mak Long bawak benih buah durian dan rambutan.  Bawak benih buah-buah .. khas naik kapal terbang dengan penuh harapan.  Hendak tanam di belakang rumah konon.  Hendak tau?  Hidup suburlah, sampailah satu hari kami keluar ke bandar, sang rusa kepingin nak makan pokok subur.  Alahai akar pun tidak tinggal!  Sanggup meredah hingga ke pintu rumah (pasu pokok-pokok itu diletakan berhampiran pintu masuk kerumah).  Pokok-pokok itu pulak sudah disembur dengan racun untuk elakkan dari dimakan binatang seperti rusa dan arnab liar.  Tidak jalan rupanya semburan yang Mak Long lakukan selama ini.  Sedih bukan main.  Tapi yelah rusa hanya binatang tidak boleh disalahkan.  Mungkin rusa itu mengalami sakit perut makan pokok-pokok Mak Long... entah!  Rusa sekarang sudah jadi musuh ketat Mak Long.  Tapi anihnya masih berasa terhibur bila tengok mereka datang makan jagung.  Terutama bila ada anak-anak rusa yang masih kecil melenting melompat-lompat macam gila merata kawasan rumah.  Macam dunia ini merekalah yang punya.



Rusa Jantan


Rusa Betina

Pak Long pula setiap pagi, sejuk-sejuk sanggup dia menabur jagung di belakang rumah untuk rusa berekor putih makan.  Kadang-kadang 6-20 ekor rusa sekali datang kutip jagong.  Mak Long sudah malas hendak bagi mereka makan.  Mereka ini perosak tanaman Mak Long.  Diberi makan sama, tidak diberi makan pun sama.  Habis tanaman Mak Long dimakan.  Kalau tidak dimakan pun mereka saja-saja patahkan dahan dan daun.  Mereka tidak makan pokok atau daun yang berbau seperti limau, kunyit dan serai.  Tapi itulah mereka saja-saja rosakkan!  Di sini

Sepanjang hari ini suhu hanya mencecah 28-30 degree Farenheit (-2-1 celsius) sahaja.  Esok pun diramalkan lagi sejuk dari hari ini, mungkin salji turun.  





















Tuesday, January 6, 2015

Nota Belanja Dapur


Assalamualaikum,

Sejak pagi lagi sang suria sudah muncul cerah dan ceria menandakan hari yang cantik.  Suhu hari ini dijangka mencecah hingga 65 darjah fahrenheit (18.33 celsius) hingga ke petang.  Berbagai jenis burung sudah berkerumun pada setiap sangkar bijian makanan burung yang tergantung di hadapan tingkap dapur kami.  Ada tiga buah sangkar bijian makanan burung.  Burung cardinal yang berwarna merah adalah yang paling cantik sekali.  Burung ini tidak sentiasa ada, sekejap timbul, sekejap hilang.


Cardinal Merah

Pagi-pagi lagi Mak Long sudah bancuh kopi 434 dari kampung.  Kopi orang Muar.  Kopi pekat tanpa gula.  Kadang-kadang ada juga terasa hendak kopi manis, Mak Long guna madu lebah sesudu sahaja.  Pak Long tidak kesah apa sahaja jenis kopi yang diminumnya.  Janji kopi!  Hari-hari cantik macam ini buat Pak Long hendak keluar rumah sahaja.  Memang dia kaki jalan!  "Jom kita pergi ke Oriental Market di Austin..." katanya sambil meletakkan cawan kopinya yang sudah pun kosong di meja dapur.  Mak Long ikut sahaja, tambahan memang kami perlu berbelanja sedikit untuk barang makanan.

Bandar Austin ialah ibu negeri Texas.  Perjalanan ke sana mengambil masa lebih kurang satu jam begitulah kalau tidak sesak lalu-lintas.  Kali ini Mak Long siap bersedia dengan beberapa beg kosong.  Kini semua pasaraya di Austin tidak menyediakan beg plastik lagi untuk mengisi barang belian.  Sudah banyak kali bila ke sana Mak Long lupa hendak bawak beg.  Maka berlambaklah, tergolek-golek barang-barang yang dibeli dalam bonet kereta.  Sampai di MT Asian Market sudah ramai pelanggan.  Kebanyakan tempat letak kereta sudah penuh terpaksa pusing beberapa kali.  Kawasan perniagaan di sini bolehkan 90% peniaga dari Asia (China, Taiwan, Korea dan Vietnam).  Bermacam restauran semuanya menghidangkan makanan dari negara masing-masing.  Restauran dari Malaysia dan Indonesia sahaja tidak nampak!  Mungkin suatu hari adalah agaknya....

Pasaraya MT Asian, seperti yang lazim terdapat di Malaysia dan lain-lain tempat di Asia Tenggara seperti Taiwan, Vietnam dan Hongkong diselangarakan oleh orang China.  Dari depan pintu masuk ke dalam pasar hidung sudah kembang kuncup bau semerbak dari dalam.  Itu yang buat Pak Long tidak tahan.  Kalau dia masuk pun sekejap sahaja cari barang yang dia berkenan.  Dia sanggup tunggu dalam kereta berjam-jam. 


Tempeh


Kale


Banyak juga yang Mak Long berkenan.... biasalah semua jenis beras, bee hoon, santan kelapa, makanan dalam tin dan lain-lain ada terdapat di situ.  Hari ini di bahagian sayuran ada pengaga, jantung pisang.. tidak sedar hampir penuh troley diisi dengan berbagai jenis sayur.  Lagi yang buat hati meloncat suka bila nampak petai dan belacan!  Petai sudah siap kopek dan dibekukan.  Daun pisang dan daun pandan pun ada.  Yang itu Mak Long sudah borong dahulu dan masih ada dalam peti sejuk.  Belacan pulak "Malaysian Product"  you!  Penang mari!  Mak Long tidak beli.  Dalam peti sejuk ada dua buku besar belacan Sarawak.  Di pasaraya ini semua ada, bawakkan duit atau kad plastik ajer....

Dari pasaraya MT Asian, kami ke International Halal Food Market pula yang tidak jauh.  Jalan kaki pun boleh tetapi kenalah menyeberang jalanraya sibuk.  Di situ Mak Long terus memesan daging lembu dan daging lembu kisar untuk stok sebulan dua.  Pembantu penjual daging di situ akan mengkisar daging yang dipesan oleh pelanggan ketika itu juga.  Jadi semuanya segar.  Macam-macam jenis daging ada, lembu, kambing, ayam dan lelain.  Begitulah halnya. Bandar San Marcus kawasan kediaman kami tidak ada pasar membekalkan daging halal jadi bila dua tiga bulan kami pergi ke Austin, kenalah beli lebih.  Sebenarnya Mak Long tidak kesah ada daging atau tidak.  Semuanya untuk bekalan Pak Long dan tetamu yang berkunjung ke rumah kami.  Mak Long lebih suka makan sayuran dan nasi.  Orang Melayu!  Lemah, meleleh air lior kalau tidak dapat makan nasi!  Esok Mak Long berangan hendak buat sambal tok tok resepi orang kampung.  Bahannya cili padi, ikan bilis, bawang besar, sedikit belacan, sedikit garam dan jus lemon.  Semua itu digoreng kemudian ditumbuk atau dikisar.  Hari-hari lauk itu pun tidak mengapa.  Sedap tau!

Beberapa bulan lepas Mak Long beli limau nipis dan buat jeruk.  Inilah hasilnya.. gambar bawah:



Limau Nipis Jeruk






























Sunday, January 4, 2015

Nota Leboh Dah

Assamualaikum,




Sunyi


Leboh, sunyi dah di rumah Mak Long.  SH dan sahabanya sudah balik semula ke Dallas.  Tinggallah kami berdua di rumah ini.  Kau tengok aku, aku tengok kau!  Makan pun rasa tak lalu jer!  Kalau ada SH hati Mak Long terhibur dengan telatahnya.  Kemanjaan anak bungsu ini walau sudah dua puluh lima tahun masuk bulan December lepas dia masih hendak manja-manja macam anak kecil.  Ada orang kata, anak bungsu selalu lebih.  Tidak faham maksud kata-kata itu.

Dua malam lepas, SH membuat kejutan kepada kami.  Selepas makan malam katanya, "Mak janji nak buat pop corn (bertih jagong) kan?  Sambil tu kita tengok movie ek!"  Mak Long menganggokkan sahaja, "Lepas kita habis Magrib sambung Isyak... bolehler."  

Waktu solat di musim sejuk cepat.  Pukul 6.55 petang sudah masuk waktu Isyak.  Mak Long buat pop corn dua besen besar.  Satu besen itu khas Pak Long punyalah, satu lagi untuk SH dan kawannya.  Memang Pak Long suka makan pop corn.  Tidak bagi makan apa-apa pun tidak mengapa asal dapat makan pop corn tarok butter sedikit dan tabur sedikit garam halus.  Mak Long suka juga makan pop corn, tetapi sebab pop corn buat Mak Long batuk-batuk, tidak dapat makan!

SH sudah bersedia dengan "remote control" untuk tengok wayang gambar di TV.  Tajuk wayang itu ialah "Robot And Frank".  Sebelum wayang bermula, tiba-tiba SH kata, "Mak, I have something for you..."  Lantas dia mengeluarkan satu kotak berbungkus dengan kertas warna cekelat dan menghulurkan kepada Mak Long.  Sambil menyambut kotak itu Mak Long berkata, "Napa susah-susah ni.... kertas ni, dulu-dulu kami guna untuk sampul buku dan buku teks sekolah.  Bungkus hadiah macam ni pun biasa juga...."  Mak Long perasan ketika itu mereka semua senyap.  Tiga pasang biji mata tertumpu pada Mak Long yang sedang terkial-kial membuka ikatan dan kertas pembalut.  Mereka macam tidak sabar menunggu Mak Long buka sampul kotak itu.

"Ipad Air!" tiba-tiba sahaja terpacul dari mulut Mak Long.  Aduhai!  Tidak sedar air mata bergenang di mata, tidak tahu perasaan hati.  Gembirakah? Sedihkah? atau Bersyukurkah!?  Semua bercampur dalam satu masa.  Mak Long tatap muka SH... "Thank you, Icah (Nama timangan SH), you don't have to do this...!"  

"Mak, you have done so much for me and everything.  I can never pay you back.  I want to give you something that you will enjoy..."  Kami berpelukan, terasa keiratan kasih antara seorang ibu dan anak....  Alhamdulillah..

"Dad, I have one for you too...." sambil menghulur satu lagi kotak berbalut seperti hadiah yang Mak Long terima hanya kotaknya kecil sedikit.

Ha! ha! ha! Pak Long pun tidak menyangka.  Lebarnya senyuman Pak Long sambil berkata, "Forrr meeee....  oh oh thank you, thank you......"

Pak Long pun dapat satu ipad juga macam Mak Long tapi lebih kecil ...."mini".  Pak Long suka dan seronok dapat hadiah.  Senyum panjang tidak berhenti-henti.  Tanpa disedari Mak Long perhatikan gerak gerinya... air mata Pak Long juga bergenang tapi cepat-cepat disapu kering dengan tangannya.

"Thank you Icah.  I like the gift and I appreciate it very much.  But I feel you should not waste the money on us, you need it more for yourself..."  Sekarang air mata Mak Long sudah pun meleleh laju.

SH cakap, "Mak, watching you ... your reaction and your expression when you opened the wrap was so priceless to me!... "  SH lebih banyak menggunakan bahasa Inggeris dari Mak Long, tetapi SH tidak melupai bahasa ibundanya.

Kami menonton "Robot And Frank" sambil mereka semua menggunyah bertih jagung.  Malam itu juga Pak Long tidak sabar-sabar hendak mencuba ipad mininya.  Nampaknya Pak Long suka berbenar dengan hadiannya...  

Perlahan-lahan Pak Long cakap pada Mak Long bila kami masuk tidur, "Biarlah dia niat hendak bagi kita sesuatu.  Buat Icah gembira melihat kita macam budak-budak dapat gula-gula tadi....!"  






















Thursday, January 1, 2015

Nota Hari Pertama 2015

Assalamualaikum,


Hari ini adalah hari pertama tahun 2015.  Malam tadi Mak Long tunggu kepulangan SH.  Katanya beliau bertolak selepas habis waktu pejabatnya.  Kemudian perlu menghantar Orin (kucing kesayangan SH) di rumah sahabatnya di Plano, Texas.  SH pesan tidak perlu tunggu dan suruh Mak Long tidur dan SH ada kunci rumah.  Tetapi Mak Long tetap tunggu ketibaannya walau pun lewat malam.

SH sampai tepat jam 1.30 pagi bersama-sama dengan sahabat baiknya.  Alhamdulillah... anak Mak Long selamat sampai ke rumah.  Hanya Allah tahu betapa bimbangnya hati Mak Long bila SH pandu kereta malam-malam buta begitu.  Katanya jalanraya dari Dallas licin berair batu serta hujan sepanjang jalan, terpaksa pandu pelahan.  Musim sejuk!

Hari pertama tahun 2015 SH balik jengok kami.  Mak Long bersyukur anak-anak kami hormat dan sentiasa ingat pada kami.... Buat hati ibunya senang hati.... Alhamdulillah..