Pages

Friday, August 29, 2014

Nota Adik Angkat

Assalamualaikum,

Dari catatan hairan:

Perjumpaan Dengan Adik 

Hari itu Mak Long sempat  juga meluangkan masa untuk keluar bersama-sama dengan adik angkat dan menjadi sahabat karib kesayangan yang telah bersusah payah datang jauh dari Terengganu.  Hubungan kami rapat seperti isi dan kuku dan mengasihinya seperti adik sendiri.  Setiap kali Mak Long pulang ke tanahair, kami pastikan ada meluangkan masa untuk kami bertemu walau pun sekejap.  Perjumpaan kami biasanya di bangunan KLCC, Kuala Lumpur kerana ia tempat yang paling sesuai dan mudah sekali untuk pertemuan.  Bukannya tidak boleh bertemu di rumah keluarga Mak Long atau di rumah singgahnya di Kuala Lumpur, tetapi kalau begitu kami tidak dapat bercerita panjang dan bebas tanpa kedengaran ke lubang telinga lain.  Kami akan memilih sesuatu restauran untuk tujuan itu di mana sambil makan kami bersembang mengisi masa yang telah lalu.  

Kali ini kami bertemu di restoran 'The Chilies'.  Adik angkat WA ditemani anak gadisnya FA yang baharu sahaja pulang dari Australia setelah tammat pengajiannya di sana membawa pulang sekeping ijazah yang berharga untuk dirinya dan keluarga.  Ada sedikit oleh-oleh kecil yang Mak Long bawa untuknya.  Begitu juga dia, sentiasa sahaja ada-ada macam-macam buah tangan untuk Mak Long.  Lama jugalah kami di restauran itu hingga beberapa gelas teh  sejuk ditambah dalam gelas kosong kami.  Selepas satu cerita hingga ke satu cerita lain.  Selepas itu kami bercadang berjalan-jalan sahaja melihat kedai-kedai yang ramai penggunjungnya.  Mak Long tidak bercadang hendak membeli-belah.  Semua sudah ada dan tidak perlu apa-apa lagi.


Kami

WA ingin memperkenalkan Mak Long dengan seorang sahabat baiknya yang juga merupakan kawan se kolej dengannya di zaman remaja mereka dahulu.  Tempat yang kami setujui kali ini pula ialah di 'The Loaf' sebuah cafe yang dimiliki oleh yang tidak lain dan tidak bukan dari bekas Perdana Menteri Malaysia kita Tun Mahathir Muhammad.  Cafe ini menghidangkan berbagai jenis minuman panas dan sejuk dengan banyak pilihan jenis kuih manisan dan roti.  Setelah kami duduk semeja menikmati kopi dan beberapa jenis kudapan sedap, serba sedikit dari perkenalan yang baharu dan singkat itu memberi gambaran beliau adalah seorang pengusaha anak negeri Kelantan yang peramah, baik serta murah hati.  Nama timangan di antara kawan-kawan ialah Abae Ngoh yang mudah memberi senyuman dan gelak ketawa.  Mak Long diberitahu beliau juga telah berjaya menembusi dalam dunia usahan bidang pembinaan dan perumahan yang dimiliki sendiri.     

Mak Long berasa sungguh bangga dan menghormati dengan pencapaian ramai dari anak-anak bangsa sendiri berusaha keras tidak mengenal penat dan lelah dalam dunia usahan.  Mak Long sentiasa mendoakan dan mengharapkan lebih ramai lagi anak-anak Melayu jenerasi baru semua bangun dari tidur dan membela bangsa dan negara yang semacam sudah hilang kegemilangannya.

Kami berborak dari berbagai perkara.  Di akhir perjumpaan ini Abae Ngoh berjanji akan mengirimkan kopi Tenom yang menurunya sejenis kopi asli yang enak dari Malaysia Timur setelah mengetahui Mak Long suka minum kopi tanpa gula.  Rezeki kata orang jangan ditolak……  


Abae Ngah

Oleh kerana Mak Long datang ke KLCC dengan menaiki LRT, WA menghantar Mak Long balik dengan kereta baru BMWnya.  Bau baru masih belum hilang lagi.  Boleh tahan juga kereta mewah ni… laju, licin dan cantik.  Tambah pula dipandu oleh seorang wanita cantik molek lagi bergaya.  Doa Mak Long agar adik yang dikasih ini akan terus maju dalam dunia perniagaan yang diceburinya dan sentiasa dilimpahi Allah dengan rezeki yang melimpah ruah disamping diberkati dengan kekuatan iman di hatinya…. Ameeen...


Adik WA & BMW2 comments:

  1. Adek Wa from Terengganu, where I am? If it is in order would you not let know a bit more about this lady, family and business? Terengganu is not a big state, especially if one talks about Kuala Terengganu. If I do not her and family I may have people who know them well. So please enlighten me. Even the name of her business may lead me to know to whose family she belongs..

    ReplyDelete