Pages

Wednesday, November 14, 2012

Nota Maal Hijrah

Bismillahirahmannirrahim...

Esok ialah 15hb November, 2012 bersamaan 1 haribulan Muharram dalam kalendar Islam juga dipanggil Maal Hijrah merupakan suatu hari yang penting bagi umat Islam sebagai memperingati penghijahan Nabi Muhammad s.a.w. dari Kota Makkah ke Madinah pada tahun 622 Masihi.  Peristiwa bersejarah itu berlaku pada 1 Muharram tahun baru bagi Takwim Hijrah.  Namun Tahun Hijrah Rasullah s.a.w. dari Makkah ke Madinah itu diambil sebagai permulaan kiraan bagi kalendar Hijrah.
Nama bulan Islam:

Berikut adalah nama bulan Islam dan asal-usulnya (yang kebanyakannya muncul sebelum Islam lagi).  Kebanyakan nama tersebut timbul sempena cuaca ketika suatu peristiwa besar berlaku ataupun sempena peristiwa besar tersebut.  Walau bagaimanapun, oleh kerana semuanya adalah nama bulan dan bulan berubah 11 hari lebih awal setiap tahun, maka, musim atau peristiwa asal tidak begitu mempengaruhi nama sesetengahnya kini.

1.  Muharram al-Haram (dipendekkan kepada Muharram)
 • Bulan ini mengambil perkataan "Haram" yang bermaksud terlarang.  Ini disebabkan budaya atau tradisi Arab mengharamkan sebarang peperangan pada bulan ini.  Selepas munculnya Islam, Allah meneruskan budaya ini lantas menjadi satu antara empat bulan haram dalam Islam.
2.  Safar
 • Perkataan ini bermaksud tiupan angin.  Ketika nama tersebut mula diguna pakai, kemungkinan yang ketika itu adalah waktu yang berangin.  Safar juga menunjukkan yang masyarakat Arab (badwi) meninggalkan rumah mereka.
3.  Rabiulawal
 • Bulan pertama musim bunga iaitu masa ketika bulan tersebut dinamakan.
4.  Rabiulakhir
 • Bulan kedua musim bunga.
5.  Jamadilawal
 • Bulan pertaman musim panas.  "Jumada" bermaksud kering.
6.  Jamadilakhir
 • Bulan kedua musim panan.  Jamada, juga bulan yang lain juga lebih sejuk, yang membawa maksud telaga menyejuk adalah suatu yang biasa ketika itu.
7.  Rejab
 • Satu lagi bulan suci yang mengharamkan perlawanan atau peperangan dan salah satu bulan yang dihormati.  Ia juga dikenali sebagai Rajab al Fard bermaksud keseorangan, kerana tiga bulan suci yang lain berada jauh dan berturutan berbanding Rejab di tengah-tengah.
8.  Syaaban
 • Bulan ini terbit dari perkataan "syu'ba". bermaksud berpecah/menyimpang.  Masyarakat Arab dahulu sering keluar dan berpecah untuk mencari air.
9.  Ramadan
 • Diambil daripada perkataan "ramada". yang bermaksud batu panas.  Ini menceritakan ketika nama tersebut diberikan, keadaan amat panas ketika itu.
10.  Syawal
 • Diambil daripada perkataan yang membawa maksud, apabila unta betina bunting.  Ketika ama bulan ini diberikan, lazimnya unta betina bunting pada ketika itu.
11.  Zulkaedah
 • Diambil daripada perkataan "qa'ada" bermaksud untuk duduk.  Inilah bulan suci ketiga yang mengharamkan sebarang pertempuran.  Kebanyakan orang juga mula menghentikan aktiviti perniagaan mereka untuk duduk dan bersedia untuk menunaikan Haji.
12.  Zulhijah
 • Ini adalah bulan suci terakhir dalam setahun dan dilarang melakukan sebarang pertempuran kerana pada bulan ini, haji dilaksanakan.  Perkataan tersebut juga mengambil perkataan "haji" sebagai rujukan nama bagi bulan haji ini.
Semuga kita gigih berusaha untuk berhijarah ke peringkat yang lebih baik dan memberi keimanan dan kejayaan dalam hidup kita dunia dan di akhirat hendaknya.... Amin yarabbal'alamin.

NOTA:  

Bahan rujukan adalah dari Takwim Hijrah dari laman WikipediaNo comments:

Post a Comment